Bundesbanka: Německo by mělo zvýšit důchodový věk, aby splnilo slib penzistům

Německá vláda by měla uvažovat o postupném zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu ze současných 65 na 69 let. V opačném případě jí hrozí, že nebude schopna závazky vůči penzistům splnit, uvedla v pondělí německá centrální banka. Podle agentury Reuters ale tento návrh politicky přijatelný do voleb v roce 2017 zřejmě nebude.

V Německu začnou postupně odcházet do důchodu populačně silné ročníky z 50. a 60. let. Mladších pracovníků, kteří by tyto lidi nahradili, však bude méně.

Němci v současnosti odcházejí do důchodu krátce po završení 65 let věku. Do roku 2030 se by se věk pro odchod do důchodu měl postupně zvýšit až na 67 let.

Demografický vývoj v Německu staví průběžný důchodový systém kvůli klesající porodnosti a rostoucí průměrné délce života před značné problémy s financováním.
Z vyjádření Bundesbanky

Bundesbank ale odhaduje, že toto zvýšení nebude stačit na to, aby vládě v Berlíně umožnilo ponechat výši starobních důchodů na úrovni, kterou si vytyčila. Ta by zhruba od roku 2050 měla činit nejméně 43 procent průměrného příjmu.

Aby se zabránilo tomu, že příspěvky do penzijního systému budou příliš vysoké nebo že úroveň státem vyplácených důchodů klesne, měla by vláda uvažovat o tom, že do roku 2060 zvýší věk pro odchod do důchodu na 69 let, uvedla Bundesbank.

Před volbami, které se konají příští rok, ale tento návrh zřejmě politicky průchodný nebude. „Německá vláda stojí za odchodem do důchodu v 67 letech,“ uvedl mluvčí kabinetu Steffen Seibert.

Vydáno pod