USA chystají další dražbu bitcoinů, mimo jiné i těch z kauzy Silk Road

Americká vláda hodlá v dražbě nabídnout více než 2700 bitcoinů v hodnotě kolem 1,6 milionu dolarů (39 milionů korun). Státu propadly mimo jiné při vyšetřování internetového portálu Silk Road (Hedvábná stezka), kde se obchodovalo s drogami, zbraněmi a dalším nezákonným zbožím. Informovala o tom agentura Reuters. Internetová aukce se uskuteční 22. srpna.

Aukci uspořádá americká policejní služba U.S. Marshals Service, která organizovala také čtyři předchozí dražby bitcoinů zabavených během stíhání Rosse Ulbrichta, jenž podle úřadů server Silk Road provozoval. Dvaatřicetiletý Ulbricht byl loni uznán vinným z obchodu s omamnými látkami a spiknutí za účelem praní špinavých peněz. Odsouzen byl na doživotí, proti verdiktu se odvolal.

Ulbrichtův případ je jedním z devíti, ve kterých bitcoiny nabízené v nejnovější dražbě propadly státu. Dalším je například kauza bývalého pracovníka americké federální Agentury pro potírání narkotik (DEA) Carla Forceho, který byl loni na podzim odsouzen k trestu 78 měsíců vězení za krádež bitcoinů, a to právě při vyšetřování portálu Silk Road.