Didi po tuhém konkurenčním boji koupí aktivity Uberu v Číně

Čínský provozovatel alternativní taxislužby Didi Chuxing koupí čínskou součást svého amerického rivala Uber. Uvedla to čínská firma, jež tak potvrdila spekulace médií a jež je považována za vítěze tvrdého konkurenčního boje, který spolu obě firmy dosud vedly. Urputná bitva o zákazníky i řidiče přitom obě firmy stála v Číně miliardy dolarů.

Čínská firma oznámila, že koupí značku, obchodní aktivity a údaje Uberu v Číně. Uber bude v Číně nadále fungovat nezávisle. Společnost Uber Technologies získá ve sloučené firmě podíl 5,89 procenta, zakladatel Uberu Travis Kalanick bude členem představenstva čínské firmy.

Sloučený podnik bude mít tržní hodnotu asi 35 miliard dolarů (847,2 miliardy korun). Zhruba 28 miliard dolarů představuje tržní hodnota Didi, asi sedm miliard USD činí hodnota čínské součásti Uberu.

„Jako podnikatel jsem se naučil, že být úspěšný spočívá v tom, že člověk naslouchá tomu, co říká hlava, a zároveň následuje své srdce,“ napsal šéf Uberu Kalanick na svém blogu. Text sdělení ještě před oficiálním oznámením transakce získala agentura Bloomberg.

Nepochybuji, že Uber China a Didi Chuxing budou společně silnější.
Travis Kalanick
zakladatel Uberu

Uber, který má sídlo v San Francisku, funguje ve více než 380 městech 66 zemí světa včetně Prahy. Aplikace umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na zadané místo. Aplikace slouží zároveň jako taxametr a platební nástroj.

Jean Liu, prezident společnosti Didi Chuxing
Zdroj: Reuters

Zpráva o transakci přichází krátce poté, co Čína minulý týden oficiálně povolila na celostátní úrovni moderní aplikace pro sdílenou jízdu, které slouží jako alternativa k tradičním poskytovatelům taxislužeb. Uber tak poprvé získá možnost legálně podnikat na celém čínském trhu, kde ho cenová válka s tamní jedničkou Didi přicházela na více než miliardu dolarů (přes 24 miliard korun) ročně, uvedla agentura Reuters.

Uber je tak další zahraniční technologickou značkou, která neobstála v ostré konkurenci na čínském trhu. Podobný osud stihl také americké podniky Yahoo či eBay, které své čínské aktivity ukončily, nebo je předaly čínským partnerům.

Vydáno pod