Dluhy českých domácností i podniků v červnu rostly

Dluhy českých domácností v červnu vzrostly na téměř 1,369 bilionu korun. Je to o 11 miliard korun více než v květnu. Meziročně se pak dluhy zvýšily o 82 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Proti květnu vzrostla i zadluženost podniků.

„Úvěry na bydlení jsou tradičně tahounem růstu dluhu českých domácností a s nárůstem nákupního apetitu jim sekundují i spotřebitelské úvěry,“ uvedl partner v oddělení Auditorských služeb PwC ČR Marek Richter. Upozornil, že motivaci domácností investovat do bydlení podporují rostoucí mzdy, nízká nezaměstnanost a zatím stále relativně příznivé ekonomické vyhlídky.

Firmy na konci června dlužily bankám zhruba 1,176 bilionu korun, meziměsíčně přibližně o 14 miliard korun více. Před rokem podniky bankám dlužily 1,064 bilionu korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo téměř 1,641 bilionu korun, od května se objem vkladů zvýšil o 26 miliard korun. Meziročně byl vyšší skoro o 193 miliard korun.

Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti koncem června uloženo 248,5 miliardy korun, což bylo o osm miliard méně než v květnu. Proti loňskému roku pak tyto vklady klesly o 33,6 miliardy korun.

Podnikům objem peněz na jednodenních vkladech klesl na 939,1 miliardy korun z květnových 969,9 miliardy korun. Na vkladech s výpovědní lhůtou měly firmy uloženo téměř 13 miliard korun.

Centrální banka poskytuje statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.