Mládek chce pro OKD 700 milionů korun. Řešil i haldu Heřmanice

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) předloží ve středu vládě návrh půjčit těžební firmě OKD, která je v insolvenci, 700 milionů korun. Půjčí je státní podnik Prisko, zajištěny budou pohledávkou zařazenou do konkurzní podstaty. Ministr to sdělil na tiskové konferenci v Ostravě. Zároveň by rád, aby se propuštění horníci podíleli na likvidaci ekologických škod – například haldy Heřmanice.

Mládek při té příležitosti v Ostravě poklepal na základní kámen nové separační linky, která má urychlit sanaci haldy. „Poznamenal, že by se na její likvidaci mohlo podílet až 100 zaměstnanců, hlavně bývalých horníků z OKD,“ zjistila na místě redaktorka České televize Markéta Radová. Linku postaví společnost Ostravská těžební, která na projektu za 250 milionů korun spolupracuje se státním podnikem Diamo. Fungovat má začít v lednu.

Ministr rovněž navrhne zestátnění báňské záchranné služby, jež je nyní dceřinou firmou OKD. Stát ji buď odkoupí, nebo ji státní podnik Diamo založí znovu.

„Je velmi důležité, aby zítra (ve středu) ten materiál prošel. Státní podnik Prisko půjčí 700 milionů korun OKD v insolvenci. Bude to mít zajištěno pohledávkou za podstatou, čili tou nejbezpečnější pohledávkou. To by mělo zajistit fungování firmy minimálně do konce roku,“ řekl Mládek.

Advokát Fiala: Stát může firmě půjčit, ale musí dobře zvažovat rizika (zdroj: ČT24)

Mládkovi ve spolupráci s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) pak předkládaný materiál ukládá předložit do konce října návrh postupu státu v rámci řešení útlumu lokalit OKD. Podle usnesení plánuje firma v případě reorganizace, kterou stát preferuje před konkurzem, uzavřít Důl Paskov na konci letošního roku, uzavření Dolu Darkov pak má následovat v roce 2017, Důl Lazy v roce 2018, Důl ČSA v roce 2021 a doly ČSM v roce 2023. Provozní úvěr by měl být splacen do okamžiku ukončení případné reorganizace.

Babiš minulý týden rovněž mluvil o tom, že v návrhu předkládaném vládě bude částka 700 milionů korun, kterou podle něj firma možná ani nebude celou potřebovat a měla by jí vyjít i na příští rok. Pohledávky za majetkovou podstatou se podle insolvenčního zákona uspokojují v plné výši kdykoli po rozhodnutí o úpadku.

„Považuji za strašně důležité udržet OKD i v insolvenci jako takzvaný going concern – fungující podnik,“ řekl ministr Mládek. O osudu OKD budou v srpnu rozhodovat věřitelé a soud. Podnik může jít do konkurzu, nebo do reorganizace, kterou podporuje vedení OKD i moravskoslezská tripartita. Podle Mládka hrozí, že pokud by šla firma do konkurzu, správce by propustil většinu zaměstnanců, jichž je nyní i s dodavatelskými pracovníky ve firmě zhruba 12 tisíc.

Mládek požaduje pro OKD 700 milionů korun

Pravděpodobně by si jich tam nechal méně než tisíc, míní ministr. „Bylo by velmi obtížné jakoukoli těžbu znovu obnovit. Považuji za povinnost udělat všechno pro to, aby se toto nestalo,“ řekl Mládek.

Potřebujeme rozložit útlum těžby černého uhlí do několikaletého období, aby ten sociální náraz nepřišel teď v takovéto velké děsivé podobě, ale potřebujeme, aby útlum se rozložil do několika let tak, aby se trh práce, stát, samosprávy, lidé mohli připravit na tu situaci, která dříve nebo později přijde.
Bohuslav Sobotka

„Stát může soukromé firmě půjčit, ale musí zvažovat jako každý věřitel rizika návratnosti půjčky a kromě toho musí vyhodnocovat i rizika spojená s nedovolenou podporou. V tomto případě si myslím, že by to bylo na velmi hlubokou analýzu,“ říká k půjčce advokát Petr Fiala.

V insolvenci je OKD už řadu týdnů

OKD podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh, ve kterém uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům celkem více než 17 miliard korun, své závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani sedmi miliard. 

V dolech OKD se dál těží uhlí, pracuje tam nyní i s dodavatelskými pracovníky asi 12 000 lidí. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.