Pro výpis z evidence exekucí si mohou lidé dojít i na poštu

Na poštu nově nejen pro dopisy a balíky (zdroj: ČT24)

Na pobočkách pošty funguje od 1. července nová služba. U přepážky se nově mohou zastavit i ti, kteří chtějí výpis z evidence exekucí. Rozšířil se tak počet míst, kde je možné ověřit si vymáhané pohledávky.

Dosud bylo možné získat výpis pouze na dvou místech Exekutorské komory ČR a přes internet. Nově je tato služba rozšířena na pošty poskytující služby Czech POINT.

Pro vytisknutí výpisu z evidence exekucí stačí znát jméno a datum narození nebo rodné číslo. Za jednu stránku výpisu se platí padesát korun a potvrzení je hotové asi za minutu.

Žadatel o výpis ale nemusí chtít pouze ten svůj. Pokud zná příslušné údaje, může si zjistit výpis na kohokoliv.

Exekutorská komora radí, že je dobré kromě své vlastní osoby zjistit informace taky o těch, se kterými chceme uzavřít smlouvu. Třeba při koupi auta z druhé ruky, což potvrzuje i mluvčí komory Petr Vorlíček. „Může se stát, že v dobré víře někdo koupí auto, které je postižené exekucí, pak přijde exekutor a auto si vezme. A pak se musí vymáhat dluh po tom člověku,“ popsal.

  • Při koupi auta
  • Při pronájmu či koupi bytu
  • Při půjčce známému
  • Při přijímání nových zaměstnanců
  • Při sjednávání smlouvy s řemeslníkem

Česká pošta bere spolupráci jako pozitivní službu pro klienty, kteří si mohou nechat ověřit důležité informace. „Například zda na ty, s nimiž se chystají uzavřít smlouvu, není nařízena exekuce. Tato informace pomůže předejít případným problémům v budoucnosti,“ říká ředitel divize obchodu a marketingu České pošty Jan Foubík na webových stránkách pošty.

Počet lidí v exekuci sice meziročně klesá, komora ale upozorňuje na jiný trend. „Bohužel se zvyšuje počet těch mnohočetných exekucí, kdy se člověk dostane do nějaké dluhové spirály a má exekucí na sebe více,“ řekl Vorlíček. Potvrzují to i poslední data – celá polovina nových řízení je teď vedena právě na lidi s deseti nebo více exekucemi.