Rozpočet pokračuje v rekordních výsledcích. V červnu byl přebytek přes 40 miliard

Přebytek státního rozpočtu se v červnu zvýšil na 40,6 miliardy korun z květnových 22,4 miliardy korun. Jde tak o nejlepší červnový výsledek od roku 1993, informovalo ministerstvo financí. Podobně rekordní byly i minulé měsíce. Loni ke konci června byl rozpočet v přebytku 22,6 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun.

Příjmy státního rozpočtu vzrostly meziročně o 14,6 miliardy korun na 655,4 miliardy korun. Ovlivnily je podle ministerstva financí hlavně daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení, které vykázaly meziroční růst o 35,9 miliardy korun, tedy o 7,5 procenta. Negativně srovnání ovlivňují především peníze přijaté z EU, které meziročně klesly o 18,6 miliardy korun.

Významný je podle ministerstva vzestup celostátních daňových příjmů o 9,2 procenta. „Historicky nejvyšší červnový přebytek je doprovázen vzestupem daňových příjmů bezmála o desetinu. To v podmínkách snižování daňové zátěže obyvatelstva a pozvolnějšího růstu ekonomiky je tím nejlepším důkazem, že námi prosazená opatření v boji s daňovými úniky, jako je kontrolní hlášení či takzvaná reverse charge, mají významný fiskální efekt a fungují,“ řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Slabší příliv prostředků z evropských fondů je faktor, se kterým letos musí počítat jak veřejné rozpočty, tak česká ekonomika jako celek, neboť v důsledku slabšího čerpání evropských peněz letos zpomalí také růst HDP České republiky.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

Inkaso DPH ve výši 110,8 miliardy korun bylo meziročně vyšší o 4,4 procenta. Vyšší efektivita výběru daně přispěla podle ministerstva k růstu inkasa zhruba polovinou. Druhá polovina byla generována růstem spotřeby domácností a vlády.

Výnos daně z příjmů právnických osob dosáhl 60,8 miliardy korun, což je meziroční růst o 10,6 procenta. V červnu se tradičně projevila nejen úhrada čtvrtletních a pololetních záloh na dani, ale také úhrada daně za rok 2015 u poplatníků, kteří mají povinný audit nebo kterým daňové přiznání zpracovává a předkládá daňový poradce.

Největší výdaje jsou na sociální dávky, z nich nejvíc rostla důchodová část

Celkové výdaje 614,8 miliardy korun čerpané ke konci června byly o 0,5 procenta pod úrovní stejného období minulého roku. Největší objem v rámci běžných výdajů připadá na sociální dávky. Ke konci června bylo na sociálních dávkách vyplaceno 256,1 miliardy korun, o 10,1 miliardy více než na konci června 2015.

Na tom se podílely nejvíce výdaje na důchody, které meziročně vzrostly o 4,8 procenta. V růstu se výrazně projevil únorový jednorázový příspěvek k důchodům 1200 korun, což představovalo celkově 3,5 miliardy korun. 

Pro letošní rok je plánován schodek rozpočtu ve výši 70 miliard korun, očekává se ale, že výsledek bude lepší. „Na konci roku podle našich odhadů vykáže rozpočet schodek 35 miliard korun. V druhém pololetí totiž zřejmě vyschne příliv peněz z EU, které prozatím příjmovou stranu rozpočtu také podporovaly. Stát naopak může začít přesouvat prostředky na některé infrastrukturní stavby, které by na základě vyjednávání mezi vládou a Evropskou komisí mohly být zahájeny právě na konci letošního roku,“ uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Pozitivní výsledek má z velké části na svědomí rychlejší než předpokládaný růst tuzemské ekonomiky, který pokračoval i letos v prvním čtvrtletí, komentoval čísla analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. „Minimálně u některých druhů daňového inkasa jsou konečně patrné první známky zlepšení samotného daňového výběru. Zda ale jde o skutečně robustní, trvalejší trend, to potvrdí až následující měsíce, a dokonce léta,“ řekl Kovanda. 

Vydáno pod