Financial Times: Nejvíce hlasovali pro odchod ti, kteří exportují do EU

V regionech, které nejvíce hlasovaly pro odchod Velké Británie, působí paradoxně nejvíce podnikatelů a firem závislých na exportu do zemí Evropské unie. Informaci zveřejnil britský deník Financial Times.

Pro brexit hlasovali voliči především v Anglii a Walesu, mimo jiné v regionech Yorkshire nebo Lincolnshire. Odchod prosazovalo více než 65 procent hlasujících. Částečně tak šli sami proti sobě. Podle britského deníku totiž tyto dva regiony patří k těm, které nejvíce exportují do zemí Evropské unie. Kolem patnácti procent hrubého domácího produktu (HDP) regionu se vyváží za kanál La Manche. Podle ekonomů by proto tyto průmyslové části Británie mohly mít časem problémy. 

V polovině tabulky se nachází další významný hráč v evropské ekonomice. Hrabství Lancashire hlasovalo pro brexit necelými šedesáti procenty. Z regionu se do Evropy exportuje 14 procent HDP. Naopak nejméně exportuje Skotsko a vnitřní Londýn: Pouhá čtyři procenta HDP regionu. A obě oblasti přitom hlasovaly pro setrvání v Evropské unii. 

Jak hlasovaly regiony ve Velké Británii?
Zdroj: Forbes