Babiš svých šedesát miliard prosadil, schodek vyšší nebude

Události ČT: Vláda jednala o rozpočtu i reorganizaci (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí bude pokračovat v přípravě státního rozpočtu na příští rok se schodkem 60 miliard korun. Úřad nyní rozpracuje výdaje jednotlivých ministerstev. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Rozpočet počítá s růstem platů zdravotníků, zvýšením peněz za státní pojištěnce nebo růstem důchodů.

Celkové příjmy rozpočtu by podle Babiše měly být příští rok 1260 miliard korun a výdaje 1320 miliard korun. „Je třeba říci, že ten rozpočet jsme skutečně připravili velice pečlivě a čtyřikrát jsme navyšovali odhad příjmů, nyní je navýšení o 80 miliard korun,“ řekl ministr.

Nejvyšší nárůst výdajů je podle Babiše na předfinancování projektů hrazených z fondů EU, navýšení důchodů, platů, ministerstvo obrany, podporu a zvýšení odvodů za státní pojištěnce.

  • Příjmy: 1260 miliard korun
  • Výdaje: 1320 miliard korun
  • Schodek: 60 miliard korun

Původní návrh počítal se schodkem 48,5 miliardy korun. Na konci května kabinet schválil navýšení výdajových rámců rozpočtů na příští dva roky o 30 miliard korun. Zvýšení bude muset schválit sněmovna.

Vláda také tehdy rozhodla, že stát odvede příští rok na zdravotní pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané o 3,6 miliardy korun více než letos. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) by to mělo zajistit desetiprocentní zvýšení platů ve zdravotnictví. Kabinet schválil i zvýšení výdajů na vědu o 3,75 miliardy korun.

Právě výdaje na vědu se snažil ministr financí na středeční vládě ještě změnit. Koaliční partneři ale byli proti. „Vláda neakceptovala ten můj návrh, aby se to lépe přerozdělilo. Na to konto jsme museli hledat rezervu v privatizačním fondu a díky němu jsme zalepili díru tří miliard korun,“ řekl Babiš.

Debaty o rozpočtu budou pokračovat i během léta. Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září. „Jednotlivé kapitoly budou rozepsané a doufejme, že to bude dříve než na konci července. Finální jednání pak budou koncem srpna,“ prozradil ministr financí.

Rozpočet kritizuje Hospodářská komora

Návrh rozpočtu se nelíbí Hospodářské komoře. „Je chyba, že v době hospodářského růstu návrh státního rozpočtu počítá například se zvyšováním počtu státních úředníků místo toho, aby se řešilo splacení státního dluhu nebo aspoň sestavení vyrovnaného rozpočtu,“ uvedla komora.

Podle jejího prezidenta Vladimíra Dlouhého je chybou, že stát zatím neprovedl prověrku hospodaření státu zaměřenou především na mandatorní, tedy ze zákona povinné, výdaje.

Ekonom Moody's Analytics Martin Janíčko však ministerstvo pokáral, že by mohlo být důslednější. „Schodek rozpočtu by mohl být i nižší. Jsou státy, které zaznamenávají růst ekonomiky stejně jako my a situace je u nich mnohem lepší. Domnívám se, že by se to dalo srazit níže, pokud by k tomu byla politická vůle,“ popsal a dodal, že návrh rozpočtu je podle něj udržovací. „Není to žádný rozpočet, který by měl zlepšovat naši pozici. Každý si chce ukrojit část výdajů, to lze chápat,“ řekl.