Rosněfť a PKN Orlen prodloužily kontrakt na dodávky ropy do Česka

Ruská ropná společnost Rosněfť a polská ropná firma PKN Orlen, majitel českého Unipetrolu, prodloužily kontrakt na dlouhodobé dodávky ropy do České republiky o tři roky, tedy od letošního 1. července do 30. června 2019, potvrdila Rosněfť na svém webu. Kontrakt dává největší ruské ropné společnosti možnost zvýšit dodávky polskému Orlenu až na 15,8 milionu tun ropy.

„PKN Orlen je jedním z našich klíčových partnerů na strategicky důležitém evropském trhu,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Rosněfti Igor Sečin. Společnost „usiluje o zvýšení dodávaného objemu do České republiky, která je jedním z nejatraktivnějších trhů v EU“, uvedl také.

PKN Orlen a Rosněfť se v červnu 2013 dohodly na dlouhodobých dodávkách ropy do Česka prostřednictvím ropovodu Družba. Loni v dubnu se dohodly na dodatku k tomuto kontraktu. Dodatek se týkal dodávek ropy do Česka jižní větví ropovodu Družba a vztahoval se na období od 1. května 2015 do konce letošního června.

Nejnovější prodloužení kontraktu podepsali vedoucí představitelé Rosněfti a PKN Orlen na nynějším mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradu, uvedla Rosněfť.

PKN Orlen je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol, který se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu, je součástí polské skupiny od roku 2005. PKN Orlen drží v Unipetrolu 63procentní podíl, zbytek drží menšinoví akcionáři.

Vydáno pod