Pohonné hmoty opět podražily, do loňských cen ale mají daleko

Natural 95 i nafta opět citelně podražily o desítky haléřů. Nejprodávanější benzin zdražil o 38 haléřů na průměrných 29,39 koruny za litr, cena nafty stoupla o 43 haléřů na 27,67 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. O růstu cen pohonných hmot se diskutovalo v pořadu Devadesátka ČT24. Hostem byl Václav Loula, vedoucí pro rozvoj petrolejářského průmyslu České asociace petrolejářského průmyslu.

Ceny benzinu i nafty klesaly od loňského července až do března letošního roku, kdy byla průměrná cena Naturalu 95 26,44 koruny za litr a nafty 24,78 koruny za litr. Nyní jsou ceny v průměru o dvě koruny vyšší. I tak se ceny pohonných hmot ani zdaleka neblíží loňským.

Litr nafty stál před rokem 32,38 korun, litr Naturalu 95 32,81 korun. „Velký rozdíl vidíme nejen v průměrné ceně, ale i v rozdílu mezi cenou litru nafty a naturalu. Loni byl v řádu haléřů, v současné době je rozdíl téměř dvě koruny,“ uvedl generální ředitel CCS Jan Polívka.

Ceny pohonných hmot za poslední rok
Zdroj: CCS

Na dálnicích si připlatí řidiči o více než korunu

Rozdíl v cenách je znát také v případě, že řidič tankuje na dálnicích. Za litr benzinu i nafty si připlatí kolem koruny a padesáti haléřů. Litr nafty na dálnici stojí v průměru 29,03 korun, stejné množství Naturalu 95 30,16 korun.

Analytik Boris Tomčiak zmiňuje jako příčiny růstu cen v uplynulém týdnu čtyři faktory. Jednak je to pomalý růst cen ropy, dále stávka ve francouzských rafineriích, oslabování koruny vůči dolaru a havárie rafinérie v Kralupech nad Vltavou.

90' ČT24 na téma růst cen pohonných hmot (zdroj: ČT24)

„V nejbližším týdnu očekáváme u čerpacích stanic další výrazný růst cen. Benzin i nafta by měly zdražit až o 40 haléřů. Rafinérie v Kralupech, která produkuje zejména benzin, má být odstavena několik týdnů. Čerpací stanice proto musí najít náhradní dodávky,“ doplnil Tomčiak.

Nejdráž je na Vysočině, nejlevněji na Královéhradecku a v jižních Čechách

Tradičně nejdražší benzin je na Vysočině, kde litr vyjde v průměru na 29,76 Kč/l. Druhým nejdražším krajem je Plzeňský s průměrnou cenou 29,64 koruny za litr. Naopak nejlevnější je Natural 95 v Královéhradeckém kraji, kde litr vyjde na 29,17 korun za litr.

Složení ceny benzinu
Zdroj: ČT24

Nejvyšší průměrná cena nafty je v Praze, kde litr stojí 28,29 koruny. Na druhém místě cenového žebříčku je Vysočina s cenou 28,15 Kč/l. Nejlevnější diesel prodávají pumpy v Jihočeském kraji, kde litr vyjde v průměru na 27,32 koruny.