Česko je nejvíce konkurenceschopné z nových zemí EU

Konkurenci nejlépe zvládá ekonomika Hongkongu. Ukázal to žebříček konkurenceschopnosti, který sestavil švýcarský institut IMD. Asijskou ekonomiku následuje na druhém místě Švýcarsko, zatímco na třetí pozici se propadly dříve vedoucí Spojené státy. Česká republika si polepšila o dvě příčky na 27. místo, takže je nejkonkurenceschopnější ekonomikou mezi novými členskými zeměmi EU.

Česká ekonomika má podle IMD velkou sílu díky kvalifikované pracovní síle, nákladové konkurenceschopnosti, úrovni vzdělanosti a spolehlivé infrastruktuře. Ke zlepšení pomohl také rychlý růst české ekonomiky v roce 2015, výrazně pozitivněji vyhodnotili respondenti pozici Česka i v oblasti veřejných financí, vzdělávání a produktivity a efektivity. K mírnému zlepšení přispěl i posun v infrastruktuře a kvalitě institucionálního rámce.

Ekonomiku České republiky oslabovala například legislativa pro podnikání a trh práce. Porovnání s ekonomikami na špičce žebříčku ukazuje, že cestou k dalšímu zlepšení by mělo být mimo jiné zpřehlednění regulace a institucí.

 „V případě Hongkongu hrál hlavní roli závazek podporovat příznivé podnikatelské prostředí, v případě Švýcarska pak kombinace malé velikosti ekonomiky a snahy o orientaci na kvalitu,“ komentoval čelo žebříčku ředitel střediska IMD pro konkurenceschopnost ve světě Arturo Bris.

V Evropské unii jsou nejlepší severské země

Ze zemí Evropské unie je na tom nejlépe Švédsko, které obsadilo pátou pozici. Dále byly v nejlepší desítce ekonomiky Dánska (6. místo), Irska (7. místo) a Nizozemska (8. místo). Na 12. místo kleslo Německo a až na 18. místě se umístila Velká Británie.

Evropské země si celkově zlepšily své pozice. Naopak hůře je na tom Asie. Zlepšení pozice zaznamenala Indie (41), Rusko (44) a Jihoafrická republika (52), zhoršení zaznamenaly Brazílie (57.) a Čína (22.). Na posledním 61. místě mezi srovnávanými ekonomikami skončila opět Venezuela.

Žebříček konkurenceschopnosti IMD sestavuje již více než 25 let a vychází z analýzy více než 340 kritérií, která vedle statistických dat zahrnují výsledky průzkumu mezi více než 5400 manažery. Spolupracujícím odborným partnerem IMD za ČR je Národohospodářský ústav AV ČR, jehož součástí je institut CERGE-EI.