TTIP se letos dojednat nestihne, shodly se české europoslankyně

Smlouva o zóně volného obchodu (TTIP) mezi Spojenými státy a EU se do konce roku zřejmě schválit nestihne. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodly české europoslankyně Dita Charanzová (ANO) a Kateřina Konečná (KSČM). Podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu by měla dohoda na českou ekonomiku pozitivní dopad – měla by růst o necelé procento, stejně jako reálné mzdy.

Kvůli nadcházející změně americké administrativy po prezidentských volbách mohou podle českých europoslankyň jednání nabrat až roky zpoždění. „Už ani samotní Američané nevěří, že se to stihne. V pátek tu byl vyjednavač USA a jasně sdělil, že je šest problémových kapitol, na kterých se bude velmi těžko hledat shoda, pokud je to vůbec možné,“ uvedla v OVM Kateřina Konečná.

Podle ní vidí američtí vyjednavači jako reálný horizont pro uzavření smlouvy rok 2018. „A to se ještě nebavíme o tom, jak bude ratifikována jednotlivými členskými státy, což může být spíš řada let než měsíců,“ dodala Konečná.

Podle odpůrců ale u smlouvy převažují pro evropské státy negativa. Zdůrazňují riziko snižování už nastavených standardů třeba v oblasti ochrany spotřebitelů.

Komunisté by kvůli kontroverzím uvítali referendum: „Podle mého názoru to není smlouva ekonomická, ale integrační. Týká se spousty oblastí, které mohou zasáhnout do života občanů České republiky. Byla bych ráda, aby vláda našla politickou odvahu a rozhodovalo se v referendu, ve kterém budou mít občané možnost říct, co si o dohodě myslí.“

Europoslankyně Dita Charanzová zdůraznila důležitost TTIPu zejména pro české exportéry: „Česká republika je exportní země. Vývozy do Spojených států patří k těm, kde zaznamenáváme největší dynamiku. Z hlediska českých zájmů, z hlediska priorit české zahraniční politiky je důležité tuto dohodu uzavřít.“ V tuto chvíli nevidí nutnost schvalování smlouvy v referendu.

Pro mě jako politika je důležité, abych podnikatelům pomohla. Abych se podívala nejen na cla, ale i na netarifní překážky obchodu, protože to je hlavní problém pro malé a střední podniky. Zatěžujeme jejich vývozy a cena se zdražuje o deset dvacet procent, pokud firmy musí na americkém trhu znovu certifikovat, proclívat, mít zboží v celních skladech a tak dále.
Dita Charanzová
europoslankyně

Kritizován je také způsob vyjednávání, který je podle mnohých značně netransparentní. Zatímco EU své návrhy zveřejňuje (mají k nim přístup například europoslanci a poslanci národních parlament), USA zachovávají své postoje v tajnosti. „Pokud lidé mají dojem, že o té dohodě nic nevědí, je to otázka, jak nastavit objektivní komunikační kampaň. Tady se rozjela spíš anti-TTIP kampaň, která vytváří různé lživé mantry, a to je chyba.“

  • O smlouvě TTIP se mluví jako o ekonomické severoatlantické alianci. Odstranit by měla většinu bariér v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Evropská komise o ní se Spojenými státy jedná od roku 2014.

Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky a bojuje proti ní i řada aktivistů i jiných skupin. Podle nich TTIP omezí demokratická práva Evropanů, zatímco koncerny budou mít ještě větší vliv na vznik zákonů.