Nová směrnice má zlepšit práva turistů. Když zaútočí v místě teroristé, měli by dostat zpět peníze za zájezd

Nová směrnice má zlepšit práva turistů (zdroj: ČT24)

Právo na vrácení peněz za zájezd v případě, že v místě zaútočí teroristé nebo dojde k přírodní katastrofě. Například to by mohla přinést evropská směrnice, která začne v Česku platit zhruba za dva roky. Legislativa bude také víc chránit ty, kteří cestují do zahraničí bez cestovní kanceláře.

S manželem plánovala cestu do Turecka. Na dovolenou, za kterou zaplatila 30 tisíc korun, ale nikdy neodjela. Prodejce zájezdu zkrachoval a pořádající cestovní kancelář prý peníze za pobyt nikdy nedostala. Spor o zaplacenou částku se táhne už přes dva roky a zatím bez výsledku. „Bylo stanoveno další soudní jednání na červenec, tak uvidíme, jak to dopadne,“ konstatuje Vlasta Karásková.

Pojištění pro případ úpadku krylo v tomto případě jen cestovní kancelář. Zprostředkovatele, u kterého Vlasta Karásková zájezd zaplatila, nikoliv. „Tady byl problém, že byl krajně nejasný vztah mezi tím zprostředkovatelem, jak se později ukázalo, a pořádající cestovní kanceláří,“ vysvětluje advokát Vlasty Karáskové Jan Široký.

Jasnější vymezení povinností při prodeji zájezdů a ostatních cestovních služeb by měla přinést nová směrnice Evropské unie. Víc chráněni by měli být i ti, kteří si například koupí letenku a k tomu ubytování přímo přes webovou stránku dopravce.

Směrnice k cestovnímu ruchu
Zdroj: ČT24

Podle ministerstva pro místní rozvoj návrh směrnice reaguje na rozvoj on-line prodejních technik. Odstraňuje některá nejasná ustanovení platné směrnice, která v praxi způsobovala značné problémy. Dojde tak k většímu sjednocení pravidel pro prodej cestovních služeb.

Přes internet se už nakupuje třetina služeb v cestovních ruchu. Obchodníci se ale obávají další administrativy. Podobně jako pojišťovny. „Aby klientovi, který má být ochráněn ještě více, byla zajištěna všechna práva, která nová směrnice zvažuje, tak to bude mít dopad do nákladů a do hospodaření pojišťoven,“ říká ředitel správy pojištění ERV Štěpán Landík.

Konkrétní podoba zákona zatím jasná není. Česko ho ale musí jako všechny ostatní unijní země zařadit do práva do konce příštího roku.