Evropa chce připravit černou listinu daňových rájů, včetně sankcí proti nim

Další pokus o vytvoření společného evropského seznamu daňových rájů hodlají spustit příští týden ministři financí Evropské unie. Tato černá listina by měla být dokončena v příštím roce. V minulosti však podobná snaha neuspěla.

V současnosti mají členské země EU vlastní seznamy daňových rájů a mohou se volně rozhodovat, zda a jaká odvetná opatření vůči nim přijmou. Snaha EU o koordinaci postupu a sjednocení seznamů zesílila po dubnovém vypuknutí aféry kolem úniku informací z takzvaných panamských dokumentů (kauza Panama Papers) o převodech peněz do daňových rájů.

Eurokomisař pro hospodářské otázky, daně a cla Pierre Moscovici již v dubnu uvedl, že členské státy EU podporují vytvoření společné černé listiny daňových rájů do konce léta. Plán na vytvoření jednotného seznamu pro celou EU není nový. V minulosti však byl zablokován kvůli národnímu střetu zájmů.

Velký poprask kolem Panama Papers

Únik dokumentů z panamské firmy Mossack Fonseca usvědčil desítky vlivných osobností, které využívaly daňové ráje pro ukrývání svého jmění.  Podle novinářky Českého rozhlasu Jany Klímové, která se kauze věnuje, nejde o první únik informací z daňových rájů. Ve srovnání s případy označovanými jako Swiss Leaks nebo Offshore Leaks je však její vliv nesrovnatelně vyšší.

Klímová vidí rozdíl ve třech příčinách. „Za prvé je to jiné v tom, že právní kancelář Mossack Fonseca patřila ke špičkám na poli obchodu se zakládáním společností v daňových rájích a jejich správy – patřila k největším a nejkvalitnějším. Druhý důvod je, že je to dohromady únik 11,5 milionu dokumentů, což je historicky největší únik dokumentů, který se kdy odehrál. Třetí důvod je, že v dokumentech se objevila jména politiků, lidí, kteří jsou blízcí politikům nebo firmám používajícím veřejné peníze,“ shrnula Jana Klímová v Interview ČT24.

Mossack Fonseca pro své klienty zakládala papírové firmy, vytvářela globální offshoreová schémata v daňových rájích a legalizovala peníze nejasného původu.

  • K necelým třem stovkám Čechů zmíněných v aféře patří například nejbohatší Čech a majitel společnosti PPF Petr Kellner, dále uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř nedávno odsouzený v JAR, či Daniel Křetínský, spolumajitel Energetického průmyslového holdingu, fotbalové Sparty a vydavatelství Czech News Center (Blesk, Reflex). 
  • Samotný fakt, že se něčí jméno v „Panama Papers“ vyskytuje, však automaticky neznamená, že se dotyčný dopustil něčeho nelegálního nebo nemorálního.