Celebrity, byznysmeni, šedé eminence. Seznam jmen z Panama Papers pomalu roste

Nejen Česká republika, ale takřka celá planeta žije v posledních dnech kauzou tzv. Panama Papers, tedy únikem obrovského množství interních dokumentů panamské společnosti Mossack Fonseca. Ta pro své klienty svorně zakládala papírové firmy, vytvářela globální offshoreová schémata v daňových rájích a legalizovala peníze nejasného původu. Samotný fakt, že se něčí jméno v „Panama Papers“ vyskytuje, však automaticky neznamená, že se dotyčný dopustil něčeho nelegálního nebo nemorálního. Investigativní novináři, kteří se na zkoumání dokumentů podílejí, zveřejňují jména z nich postupně. Jejich přehled postupně aktualizujeme.

Martin Benda

Podnikatel známý z kauzy vytunelovaných fondů Trend, prodeje obchodního domu Kotva a údajně stojí i za společností Bohemians Real, která v současné době prodává fotbalový stadion Ďolíček v pražských Vršovicích. 

Petr Kellner

Nejbohatší Čech a majitel společnosti PPF, který společnost Mossack Fonseca využil několikrát a spolu se svou manželkou Renátou údajně vlastní několik firem na Britských Panenských ostrovech. Podle samotné PPF se ale jedná o „majetek a podnikatelské aktivity (převážně nemovitosti)“ z období, kdy manželé Kellnerovi na ostrovech „dlouhodobě pobývali“, a správou se proto zabývají i ostrovní společnosti. 

Radovan Krejčíř

Uprchlý český podnikatel, který byl nedávno v Jihoafrické republice odsouzen mimo jiné za pokus o vraždu na 35 let. Již v roce 1998 měl Krejčíř vyvést peníze z vlastní firmy Corado Holding do své druhé firmy na Britských Panenských ostrovech se jménem Ducane Finance. Přestože se konkrétně touto podezřelou transakcí zabývala policie, soud na ní neshledal nic protizákonného.

Daniel Křetínský

Miliardář, spolumajitel Energetického průmyslového holdingu, fotbalové Sparty a vydavatelství Czech News Center (Blesk, Reflex) vlastní společnost Wonderful Yacht Holdings registrovanou na Britských Panenských ostrovech. To sice podnikatel prostřednictvím mluvčího Energetického a průmyslového holdingu Daniela Častvaje potvrdil, jediným účelem této společností je ale prý pouze vlastnictví katamaránu. Původní vlastník ho údajně prodával spolu s touto společností, jež vznikla výhradně za účelem vlastnictví této lodě.

Petr Lukovics

Jednatel sítě solárních elektráren Sun Ship z okolí Uherského Hradiště. Spolu s Petrem Slabým pak spoluvlastní bahamskou firmu Lafleur Enterprises.

Jana Lütken

Čechošvýcarka, která například figuruje v kauzách lobbisty Ivo Rittiga. Spolu se Zuzanou Herichovou,  Petrem Malivánkem nebo Ianem Taylorem patří mezi nejoblíbenější české tzv. bílé koně. Vlastní stovky firem po celém světě, v nichž mají oficiálně fungovat jako ředitelé.

Radek Menšík

Obchodní partner Lenky Romanové, exmanželky miliardáře a bývalého šéfa společnosti ČEZ Martina Romana. Menšík s Romanovou investují peníze do developerských projektů, například do OC Lužiny. Menšík vlastní na Seychelách firmu Investdevelop.

Josef Monsport

Známý právník a držitel akcií v hodnotě 100 milionů dolarů (2,37 miliardy Kč) ve dvou firmách Integ S.A. a Kynsberg Trading registrovaných na ostrově Samoa. Deníku Právo Monsport řekl, že se Samoou neměl nikdy nic společného. Lidové noviny připouští, že  je možné, že právník byl jako majitel firem zapsán bez svého vědomí a souhlasu. Kromě toho působí mimo jiné jako správce konkurzní podstaty v kauze podvedených klientů H-Systemu. V době komunistického režimu pracoval jako prokurátor a podílel se třeba na pronásledování členů Jazzové sekce. Po revoluci zastupoval jako advokát například Borise Vostrého z Harvardských fondů nebo bývalého ministra obrany Martina Bartáka, kterého soud předloni osvobodil v kauze nákupu aut Tatra pro českou armádu.

Tomáš Nebeský

Český zbrojař spojovaný s vytunelováním fondu Tercier je vlastníkem společnosti Sellier & Bellot zaměřené na výrobu munice. Služby panamských právníků využil prý pro vznik seychelské firmy H&T, Ltd., která se registrovala v roce 2010 se základním kapitálem 1 americký dolar. V současné době je vlastníkem akciové společnosti Wotan Invest, která má pod sebou mnoho dceřiných firem. Jednou z nejvýraznějších z nich je právě Sellier & Bellot. 

Tomáš Quis

Společnosti Czech Small Arms tohoto vsetínského zbrojaře vyrábí nebo certifikovaně znehodnocuje malé střelné zbraně a je držitelem hned několika patentů, které se střelných zbraní týkají. Jeho panamská společnost se má jmenovat General Trading & Consulting Corp.

Filip Rybín a Petros Michopulos

Osoby známé z PR agentury Previa CR, která se například podílela na předvolební kampani ČSSD. „Proslavila je také nahrávka, kdy britským a švédským novinářům v přestrojení za zbrojaře Petros Michopulos na dotaz ohledně gripenů vysvětluje, jak se v Česku dělá lobbing,“ píše o nich České centrum pro investigativní žurnalistiku. Oba muži spolu od roku 2006 vlastní firmu Couva Holdings S.A. na Britských Panenských ostrovech.

Iveta Sadílková

Majitelka rodinného domu na okraji Ústí nad Labem, která je často spojovaná s tzv. kmotry z ODS - Patrikem Oulickým a Alexandrem Novákem. Právě tato ústecká adresa se v Panama Papers objevuje hned u čtyř akcií na doručitele týkajících se seychelské společnosti Melbourne House. 

Petr Skopal

Jednatel sítě solárních elektráren, z nichž jednu spoluvlastní i tenista Tomáš Berdych. Konkrétně jde o solární elektrárnu FVE Lužany.

Přemysl Synek

Bývalý obchodní partner Radovana Krejčíře, s nímž byl v roce 2010 shledán vinným v kauze společnosti Technology Leasing. Podle obžaloby měl podepisovat fiktivní smlouvy s cílem převést desítky milionů z účtu firmy Technology Leasing, která získala úvěr od České spořitelny. Spolu se svým obchodním partnerem z diamantového byznysu Lubošem Říhou pak také vlastní dvě firmy registrované na Britských Panenských ostrovech - S. Y. S. Jewellery Limited a Jakubella Limited.

Petr Speychal

Multimilionář, majitel hokejové Sparty a strojíren ČKD údajně vlastní firmy v daňových rájích spolu se svými obchodními partnery - s Janem Kutišem firmu Branson Ventures na Seychelách, s Petrem Gregorem společnost Woodward & Bradley Corporation na Bahamách. Pro podezření z krácení daní a vystavování falešných faktur všechny tři muže před rokem a půl vyslýchala i česká police. Speychal tehdy hovořil o „šikanózní akci“, detaily případu ovšem nejsou známy a vyšetřování probíhá dosud.

David Trešl a Zdeněk Vančura

Spoluvlastníci firmy Newsun Ltd., která je registrována na Seychelách. Vedle toho spravují také více než dvacet českých firem, mezi jejichž předměty podnikání patří kromě pronájmu nemovitostí, obchodu a dalších také výroba elektřiny.

obrázek
Zdroj: ČT24

Chalífa bin Saíd Ál Nahján

Prezident Spojených arabských emirátů Ál Nahján byl vlastníkem nejméně 30 společností spravovaných firmou Mossack Fonseca. Spravoval tak po celém světě mnoho nemovitostí včetně luxusního paláce na Seychelách či největší jachty světa.

Salmán bin Abd al-Azíz

Král Saúdské Arábie využil dvě společnosti založené lidmi z Mossack Fonseca, které zatížil hypotékami na londýnské nemovitosti. Vlastní jejich prostřednictvím také jachtu o velikosti „fotbalového hřiště“, jak ji popsali novináři stránek CBS News.

Ilham Alijev

Podle uniklých dokumentů vlastní ázerbájdžánský prezident přes složitý systém společností obří holding s majetkem v hodnotě kolem 490 milionů dolarů.

Pedro Almodóvar

Oscarový filmový režisér je spojován s firmou Glen Valley Corporation, která byla aktivní v letech 1991 až 1994. Jejími řediteli byli dva zaměstnanci firmy Mossack Fonseca. K uzavření firmy bez dalších podrobností uvedl jeho bratr to, že společnost nezapadala do Almodóvarových plánů.

Bašár Asad

Podle serveru The Guardian rodina syrského prezidenta s pomocí panamské společnosti Mossack Fonseca ovládala mezinárodní transakce. Využívala k tomu dokonce služeb velké britské banky HSBC.

Paul Burrell

Bývalý komorník princezny Diany je akcionářem společnosti Black Dragon Group Ltd. Založena byla na Britských Panenských ostrovech v roce 2005.

Ian Cameron

Otec předsedy vlády Davida Camerona řídil podle dokumentů, které unikly z právní firmy Mossack Fonseca, investiční fond se sídlem na Bahamách. Zisky z tohoto fondu nebyly po 30 let daněny v Británii kvůli složitému mechanismu, na němž se podílela Mossack Fonseca sídlící v Panamě. Britská média ale už v pondělí upozornila, že Cameron starší se tímto jednáním ničeho nezákonného nedopustil.

Andy Cole

Bývalý profesionální fotbalista klubu Manchester United nejspíš využil služeb společnosti Crewzen Finance Limited, s jejíž pomocí měl zakoupit nemovitost v Nottinghamu. V roce 2009 ji pořídil za 84 000 liber.

Simon Cowell

Hudební ikona má být akcionářem dvou společností založených na Britských Panenských ostrovech. Založeny byly v roce 2007, tedy v době, kdy Cowell plánoval koupi pozemků na Barbadosu. Území se nachází poblíž slavného hotelu Sandy Lane, které pravidelně hostí celebrity z celého světa.

Eduardo Cunha

Současný předseda brazilské poslanecké sněmovny Eduardo Cunha měl podle dat zveřejněných v kauze Panamských dokumentů přijímat úplatky od offshorových firem, které byly zapleteny do ropného skandálu společnosti Petrobras.

Juan Pedro Damiani

Soudce etické komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA rezignoval poté, co vyšly najevo jeho kontakty s bývalým viceprezidentem FIFA Eugeniem Figueredem, jenž byl vloni zatčen v Curychu v souvislosti s korupční aférou FIFA. Vazby mezi oběma funkcionáři odhalily dokumenty, které unikly z panamské právnické společnosti Mossack Fonseca.

Gonzalo Delaveau

Bývalý prezident pobočky Transparency International v Chille rezignoval krátce poté, co ho únik dat spojil s nejméně pěti offshorovými společnostmi.

Deng Jiagui

Švagr čínského prezidenta Si Ťin-pchinga založil v roce 2009 dvě společnosti na Britských Panenských ostrovech. Firmy investovaly na realitním trhu.

Nick Faldo

Známý hráč golfu byl akcionářem společnosti Blenhim Road Ltd. se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Společnost byla založena v roce 1995. V roce 2009, tedy v době, kdy se hroutila Faldova kariéra, zanikla.

Sarah Ferguson

Uniklé dokumenty naznačují, že finance a majetek bývalé ženy prince Andrewa, vévodkyně z Yorku, spravovala také společnost Essar Comapny Inc. Ta byla založena v roce 2000 na Britských Panenských ostrovech a měla nejpíš zlegalizovat všechny peněžní toky.

Adrián José Velásquez Figueroa

Šéf bezpečnosti venezuelského prezidentského paláce si založil firmu na Seychelách čtyři dny poté, co Hugo Chávez prohrál volby. Nyní žije v Dominikánské republice. Hodnotu majetku uvádí přibližně 2 miliony dolarů.

Bobby Fischer

Americký šachista Bobby Fischer byl v roce 2007 advokátem uskupení Kettering Consultants Inc. Měl tak vliv nad panamskou společností, která patřila firmě Landsbanki Luxembourg SA. Fisher svého času prohlásil, že od roku 1976 neplatil žádné daně. Byl obžalován a nikdy se už nevrátil do USA. V roce 2005 mu občanství udělil Island.

Lord Glenconner

Blízký přítel princezny Margarety vlastnil půdu na karibském ostrovu St. Lucia přes společnost Beau Estates. Firma byla založena v Panamě, později bylo její sídlo přesunuto na Britské Panenské ostrovy. Po smrti v roce 2010 přenechal akcie firmy svému sluhovi.

Sigmundur Davíd Gunnlaugsson

Podle takzvaných Panamských dokumentů koupil islandský předseda vlády Gunnlaugsson a jeho manželka Anna Sigurlaug Pálsdóttirová firmu v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech, kterou využívali k investicím v řádech milionů dolarů. Když se Gunnlaugsson stal v roce 2009 poslancem, svůj 50procentní podíl ve firmě zamlčel. O osm měsíců později tento podíl prodal manželce za jeden dolar. Společnost měla významný podíl ve třech velkých islandských bankách, které v důsledku finanční krize zkrachovaly. Gunnlaugsson je z toho důvodu obviňován ze střetu zájmů. Poté, co se v roce 2013 stal islandským premiérem, vedl jednání o budoucnosti těchto bank s věřiteli.

Jackie Chan

Slavný herec je majitelem nejméně šesti offshorových společností, které sídlí na Britských Panenských ostrovech. Holding zahrnuje například firmy Jumbo Jaz Investment, Jackie Chan Ltd. a Dragon Stream Ltd.

Hugo Chávez

Venezuela pod vládou Huga Chávese použila řetězce offshorových firem k nákupu pokročilé technologie k výrobě pasů. Německá firma, která zboží dodala, se tak nemusela obávat poškození své reputace kvůli nařčení, že obchoduje s komunistickou zemí. Venezuela pak měla systém využívat k výrobě falešných pasů pro teroristy Hizballáhu.

Roksanda Ilincic

Srbská návrhářka, jejíž róby nosí například žena britského premiéra Davida Camerona, je akcionářkou firmy Greenland Property Limited. Společnost vlastní spolu se svým manželem Philipem Bueno de Mesquitou. Greenland je podle jejich finančních poradců spící firmou, která nemá žádný majetek.

Gianni Infantino

Jméno nového prezidenta Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianniho Infantina je podle BBC v souvislosti s Panamským dokumenty zmiňováno kvůli podpisu smluv, které měl současný šéf světového fotbalu ještě během svého působení v UEFA uzavřít se dvěma muži, kteří byli později obviněni z korupce.

Stanley Kubrick

Nemovitost slavného režiséra v britském Hertfordshiru, který v ní strávil poslední dekádu svého života, měla být svěřena do správy tří offshorových firem se sídly na Britských Panenských ostrovech. Údajně je majetkově kontroluje Kubrickova dcera. Tento krok mohl rodině ušetřit stovky tisíc liber na daních. Složitá síť dalších podobných společností má kotrolovat rozsáhlý majetek Kubrickovy rodiny včetně příjmů z některých filmů.

Mauricio Macri

Argentinský prezident Mauricio Macri měl být ředitelem bahamské společnosti Fleg Trading Ltd., která byla založena v roce 1998. O 11 let později zanikla. Ve vedení společnosti byl rovněž jeho otec a bratr. K vlastnictví firmy se v době, kdy byl starostou Buenos Aires, nepřiznal.

Lionel Messi

Argentinská fotbalová hvězda čelí obvinění za nepřiznané čtyři miliony eur z let 2007 až 2009. Argentinský sportovec podle agentury AFP ale už popřel, že by panamská společnost vlastněná jeho rodinou byla využívána k daňovým únikům. Zmíněná společnost je podle jeho vyjádření zcela neaktivní a nikdy neměla peníze.

Heather Mills

Bývalá žena Paula McCartneyho je akcionářkou firmy Water 4 Investment Ltd. Společnost podniká v oblasti stravování. Mills uvedla, že do firmy investovala značnou částku, o kterou měla přijít.

Mohammed VI.

Mohammedův tajemník v roce 2006 spravoval společnost SMCD Limited se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Založena byla o rok dříve. Firma zakoupila luxusní jachtu Aquarius W, kterou nyní vlastní marocký král.

Alaa Mubarak

Nejstarší syn bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka vlasnil firmu Pan World Investments Inc. se sídlem na Britských Panenských ostrovech. V roce 2015 byl odsouzen spolu s dalšími členy rodiny za pronevěru v řádu milionů dolarů.

Tatiana Navka

Podle uniklých dokumentů založila Tatiana Navka, žena mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, v roce 2014 offshorovou společnost Carina Global Assets. Firma měla investovat do blíže neupřesněných obchodních zájmů.

Enrique Peña Nieto

Juan Armando Hinojosa, oblíbenec mexického prezidenta Nieta, s pomocí lidí z Mossack Fonseca vytvořil tři fondy ke správě majetku ve výši asi 100 milionů dolarů. Jeho obchodní činnost byla zajištěna 750 miliony dolarů z mexických vládních fondů.

Petro Porošenko

V roce 2014 se měl ukrajinský przeident stát akcionářem společnosti Prime Asset Partners Limited se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Porošenko se tak měl vyhýbat placení daní v době, kdy Ukrajina zoufale potřebovala finanční prostředky a musela žádat o mezinárodní pomoc.

Sergei Roldugin

Petrohradský violončelista měl založit účelové firmy, přes které mohly téct miliardy dolarů z aktivit podnikatelů, kteří patří do okruhu přátel ruského prezidenta Vladimira Putina.

Willian Borges da Silva

Fotbalová superstar klubu Chelsea je akcionářem společnosti Saxon Sponsoring Limited, která byla založena v roce 2013 na Britských Panenských ostrovech. Činnost firmy byla ukončena loni a údajně nebyla využívána pro obchodní činnost.

Naváz Šaríf

Pákistánský premiér Naváz Šaríf, jehož rodina je zmiňována v souvislosti s informacemi uniklými z takzvaných Panamských dokumentů, vytváří vyšetřovací komisi, aby prokázal svou nevinu. Měl být mezi klienty firmy Mossack Fonseca, kteří ukrývali majetek v daňových rájích.

Mark Thatcher

Syn Margaret Thatcherové je členem fondu, který vlastní nemovitost na Barbadosu. Fond je ovládán přes složitý řetězec firem, které sídlí na Britských Panenských ostrovech.