NWR neoznámí čtvrtletní výsledky. Odvolává se na insolvenci OKD

Těžební společnost New World Resources (NWR) neoznámí hospodářské výsledky za první čtvrtletí. To bylo naplánováno na středu. Firma vlastnící OKD to oznámila na svých internetových stránkách. Skupina v pondělí zopakovala, že pravděpodobným dopadem současné situace OKD bude to, že celá NWR bude rozpuštěna.

„Vzhledem k nedávným událostem ve skupině NWR souvisejícím s podáním insolvenčního návrhu na OKD není NWR v pozici, aby oznámila své výsledky za první čtvrtletí 2016,“ uvedl mluvčí NWR Radek Němeček.  

V insolvenci je OKD od začátku května, kdy na sebe podala insolvenční návrh. Firma dluží přes 17 miliard korun více než 650 různým věřitelům a nedokáže své závazky splácet. Její majetek navíc nedosahuje ani hodnoty sedm miliard korun. Minulé pondělí pak vyhlásil Krajský soud v Ostravě úpadek firmy.  

Analytici se během posledních dní neshodovali v tom, zda ke zveřejnění výsledků dojde nebo ne. Podle analytika Petra Hlinomaze bylo pravděpodobné, že firma zveřejnění odloží, a je otázkou, zda ve chvíli, kdy se OKD nachází v insolvenci, je možné používat v účetním obraze předpoklad pokračujícího fungování v budoucnu. „Může nastat situace, že společnost sestavení čtvrtletní účetní závěrky odloží,“ předpověděl.

Analytik Fio banky Jan Raška naopak očekával, že firma čtvrtletní čísla oznámí. NWR má podle něj i přes pozastavení obchodování na pražské burze nadále informační povinnosti. „Očekávám, že vedle samotných čísel budou ve zprávě shrnuty nedávné události týkající se insolvence,“ uvedl.

Zájem o NWR Karbonia má slovenský miliardář

Od pondělí hledá těžební společnost kupce pro dceřinou firmu NWR Karbonia, která měla zastřešovat plánovanou těžbu v dolu Debiensko na jihu Polska. Povolení k těžbě v dolu na 50 let získala NWR v roce 2008, těžit se ale ještě nezačalo. Zájem o firmu projevila skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy. Podmínkou je ale předložení podkladů a analýz, které prokazují uváděné zásoby uhlí v polském dolu. 

V polovině dubna NWR oznámila, že od ledna do března vytěžila 1,873 milionu tun uhlí, meziročně zhruba o sto tisíc tun více. Uhlí se ale prodávalo levněji než v minulosti. Zatímco v loňském prvním čtvrtletí utržila za koksovatelné uhlí průměrně 90 eur za tunu, letos to bylo 76 eur. V případě energetického uhlí se průměrná cena snížila z 56 eur na 47 eur za tunu. 

  • Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích.
  • Vlastník OKD, společnost NWR (tu vlastní AHG) loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun z asi 567 milionů korun o rok dřív.
  • Zdroj: ČTK, ČT24

V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa lidí v navazujících profesích. Vláda minulou středu schválila příspěvek pro propuštěné zaměstnance firmy. Horníci by měli dostávat 8000 a ostatní pracovníci 7000 Kč měsíčně. Podpora k překlenutí dopadů útlumu těžby se má vyplácet tři měsíce až pět let.