NWR opět ve ztrátě, je však výrazně nižší než před rokem

Majitel černouhelné firmy OKD, těžební společnost New World Resources (NWR), vykázal ve třetím čtvrtletí ztrátu a po ziskovém prvním pololetí se výsledky prvních devíti měsíců ocitly v záporných číslech. Ztráta v hodnotě 16,2 milionu eur (437,8 milionu korun) je ale výrazně mírnější než před rokem, kdy se NWR potýkala se ztrátou ve výši 128 milionů eur (3,45 miliardy korun).

V samotném třetím čtvrtletí společnost snížila ztrátu na 29,1 milionu eur ze 71,2 milionu v loňském třetím čtvrtletí. Tržby se za tuto dobu zvýšily o necelé procento na 159,1 milionu eur. Tržby jsou v souladu s odhady, ztrátu ale analytici očekávali blíž k deseti milionům eur. Za celých devět měsíců se tak firma vrátila ke ztrátě ve výši 16,2 milionu eur.

Firma NWR se vzpamatovává z výrazného propadu v roce 2013, kdy vykázala ztrátu skoro jedné miliardy eur. Za celý loňský rok, kdy provedla kapitálovou restrukturalizaci, aby odvrátila platební neschopnost, vykázala ztrátu 21 milionů eur. V polovině letošního roku zněly hospodářské výsledky příznivě, zisk činil 13 milionů eur. Nebylo to ale vidět na tržbách, které spadly z 346 na 286 milionů eur.

Riziko úbytku dostupné hotovosti

Analytici upozorňují na další úbytek hotovosti, kterou firma disponuje. Ke konci září její hodnota meziročně poklesla o více než čtvrtinu na 57 milionů eur. I přesto, že NWR nyní uvedla, že ke konci října se výše hotovosti zvýšila na 77 milionů eur, podle některých analytiků by v příštím roce mohlo dojít k dalšímu poklesu hotovosti. Mohlo by to vyústit až v úpadek firmy.

„Výsledky jen potvrdily to, jak obtížná situace firmy je. Ačkoliv pokles hotovosti byl ve třetím kvartále jen dočasný a je pravděpodobné, že mimo jiné díky výprodejům energetického uhlí ze skladů dojde ke konci roku ke zlepšení hotovostní pozice, bude mít toto zlepšení jen jepičí život,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. 

Ilustrační foto
Zdroj: Reuters/Nigel Roddis

Za poklesem tržeb je méně těžby i menší prodeje

Co se týče zisku před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA), firma se za letošní tři čtvrtletí dostala do ztráty čtyři miliony eur, před rokem dosáhla zisku čtyř milionů eur. Za výsledkem je podle NWR hlavně pokles tržeb, způsobený nižší těžbou a prodejem uhlí. Produkce uhlí za devět měsíců klesla o desetinu a jeho prodej se snížil o 12 procent. Celoroční cíl těžby stanovený na 7,5 milionu až osm milionů tun nicméně firma nemění.

Analytik Patria Finance Tomáš Sýkora podotkl, že dosavadní vývoj cen uhlí v letošním roce je nepříznivým faktorem pro NWR. Připomněl, že cena koksovatelného uhlí od začátku roku klesla ze 110 na 74 amerických dolarů za tunu, energetického pak ze 67 na 47 amerických dolarů za tunu. Další kolo restrukturalizace se tak podle Sýkory zdá být téměř nevyhnutelné.

Blanka Potočková z poradenské sítě BDO podotkla, že je důležité, jaký podíl na celkové roční produkci bude mít koksovatelné uhlí, které je cenově dražší. „Za devět měsíců roku 2015 je tento podíl ve výši 55 procent a nenaplňuje plánované roční předpoklady, které jsou dány podílem ve výši 60 procent,“ doplnila Potočková.

obrázek
Zdroj: ČT24

OKD v zájmu české vlády

Ztrátám kvůli poklesu cen uhlí čelí NWR dlouhodobě. Situací v dceřiné společnosti OKD se proto zabývá i česká vláda. Ta na začátku října pověřila ministra průmyslu Jana Mládka, ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (oba ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby s OKD vyjednali novou dohodu o budoucnosti Dolu Paskov.

Představenstvo NWR na dubnové valné hromadě opustil podnikatel a investor Zdeněk Bakala. Nadále mu nicméně patří poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, jež vlastní 50,5 procenta akcií NWR.