Prezident jmenuje nového guvernéra České národní banky již 25. května

Prezident Miloš Zeman jmenuje nového guvernéra České národní banky 25. května. Mandát dosavadního guvernéra Miroslava Singera vyprší v červenci.

Zemanovým kandidátem na tento post je podle dřívějších informací nynější člen bankovní rady Jiří Rusnok. Ke jménu se mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který o jmenovacím aktu informoval, nevyjádřil.

Zeman zhruba před rokem uvedl, že guvernérem jmenuje Rusnoka. Analytici ho v reakcích označili za zkušeného ekonoma, jehož jmenování nevyvolá příliš rozsáhlou debatu mezi odbornou veřejností. Zeman je kritikem intervencí ČNB proti koruně od jejich spuštění v listopadu 2013.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rusnok přitom letos v dubnu řekl, že si umí představit i další prodloužení intervencí za polovinu roku 2017. „Pokud to bude situace a zájem české ekonomiky vyžadovat,“ dodal Rusnok v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

V červenci končí ještě mandát člena bankovní rady Kamila Janáčka. Otázkou tak zůstává, koho prezident jmenuje namísto Rusnoka a Janáčka jako členy bankovní rady. Podle analytiků se bude Zeman snažit prosadit například Martina Fassmanna, Jaroslava Ungermana, Aleše Michla či expremiéra Jana Fischera.

V únoru 2017 pak vyprší šestileté angažmá Pavlu Řežábkovi a Lubomíru Lízalovi. Zemanovo první funkční období přečkají v bankovní radě pouze viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík, které na jejich druhé období jmenoval Václav Klaus v prosinci 2012. Zeman poprvé jmenoval nového člena sedmičlenné bankovní rady loni, kdy Evu Zamrazilovou vystřídal Jiřím Rusnokem.

  • V současné době člen bankovní rady České národní banky (od 1. března 2014). Na starost dostal sekci licenčních a sankčních řízení a odbor ochrany spotřebitele; je zastáncem evropské integrace a přijetí eura.
  • Byl předsedou prozatímní vlády (červen 2013 až leden 2014). Byl také například ministrem financí (duben 2001 až červenec 2002) a ministrem průmyslu a obchodu (červenec 2002 až březen 2003). Od ledna 2005 do listopadu 2012 byl prezidentem Asociace penzijních fondů ČR.