Bez práce je v Česku už jen 415 tisíc lidí, nejméně od ledna 2009

Nezaměstnanost v České republice v dubnu klesla na 5,7 procenta z březnových 6,1 procenta. Bez práce tak bylo 414 960 lidí. Takto nízkého čísla dosáhla statistika naposledy na počátku roku 2009. Zaměstnavatelé nabízeli přes úřady práce 124 280 volných pracovních míst, což je nejvyšší dubnová hodnota od roku 2008, oznámil Úřad práce. Podle analytiků by se i ve většině dalších měsíců měla míra nezaměstnanosti držet pod šesti procenty.

„Situaci na pracovním trhu ovlivňují sezonní práce, které už jsou v plném proudu, především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, zahradnictví, pohostinství, lázeňství či turistickém ruchu. Naplno se rozjely i činnosti v rámci veřejně prospěšných prací,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Proti březnu ubylo v evidenci úřadu práce 28 149 lidí, nabízených pracovních míst bylo naproti tomu o 6945 víc.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v dubnu všech 77 okresů. Nejnižší podíl lidí bez práce mělo Rychnovsko s 2,2 procenta a okres Praha-východ s 2,3 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost byla na Mostecku s 11,5 procenta, Karvinsku s 10,8 procenta a Ústecku, kde byla bez práce desetina lidí.

Události: Nezaměstnanost klesá (zdroj: ČT24)

„Rekordní zaměstnanost a nejnižší nezaměstnanost povedou k tomu, že se rostoucí ekonomika bude na trhu práce ve stále větší míře profilovat nikoliv v dalším snižování nezaměstnanosti, ale ve vyšších mzdových tlacích. Růst nominálních mezd by se tak letos měl přiblížit čtyřem procentům. V kombinaci s rekordní zaměstnaností to bude solidní základ pro spotřebu domácností jako letošního hlavního tahouna růstu české ekonomiky,“ říká hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Analytici zároveň očekávají, že po dobu následujících měsíců by se měla míra nezaměstnanosti pohybovat na stále podobných úrovních.  „Mírně pod šesti procenty by se měla nezaměstnanost nacházet i za celý letošní rok, když za celý rok 2015 činil průměr 6,5 procenta. Ovšem dubnové údaje o vývoji na trhu práce zároveň připomínají, že řada regionů a odvětví se již potýká s problémem obsadit volná pracovní místa, což se v první řadě týká technických profesí,“ konstatuje hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Vývoj na trhu práce již může pro některá odvětví a regiony začít představovat bariéru pro další expanzi výroby, zároveň by se v takových případech měla posílit tendence směrem k rychlejšímu růstu mezd.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

Nejméně nezaměstnaných má nadále Praha a nově Plzeňský kraj

Z hlediska krajů byla nejnižší nezaměstnanost nadále v Praze a nově i v Plzeňském kraji, když v obou regionech byla v dubnu na čtyřech procentech. Nejvyšší je naopak stále podíl nezaměstnaných v Ústeckém kraji, a to 8,8 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadalo na konci dubna 3,3 uchazeče. Z toho nejvíce na Karvinsku se 16,3 zájemce a Ústecku se 14,2 uchazeče. Naopak jen o něco více než jeden zájemce o práci připadalo na jedno volné místo na Domažlicku a Pardubicku. „Před dvěma lety se v průměru o jedno místo ucházelo 13 lidí bez práce, loni devět,“ připomíná ekonom ČSOB Petr Dufek.

Ekonom Jáč: Vývoj na trhu práce může posílit tendence k růstu mezd (zdroj: ČT24)