Zisk dopravce Travel Service se opět vyhoupl nahoru

Letecký dopravce Travel Service v loňském roce zvýšil zisk na 239,7 milionu korun při tržbách 17,5 miliardy korun. V posledních letech dosahuje jeho hospodaření výkyvů. Předloni totiž vykázal zisk šedesát milionů, což byl zase meziročně pokles o téměř 100 milionů korun.

Počet cestujících firmy Travel Service vloni vzrostl o pět procent na 5,7 milionu cestujících. O něco vyšší růst společnost zaznamenala v zahraničí. Na letech vypravovaných z českých letišť cestujících meziročně přibylo o 2,8 procenta na 2,25 milionu pasažérů.

Travel Service je spolumajitelem Českých aerolinií, ve kterých drží 34procentní podíl. Na trhu působí od roku 1997. Je lídrem v charterové dopravě v Česku, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl trhu má v Polsku. Společnost patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal.

Skoro polovina patří čínské společnosti

Necelou polovinu akcií drží čínská společnost CEFC. Podíl zvýšila nedávno, mluvčí aerolinek to oznámila v rámci návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Firma CEFC původně získala desetiprocentní podíl loni v září. Jiří Šimáně dříve řekl, že vidí vstup CEFC i jako příležitost vstoupit na čínský trh. Podle dohody také na středeční valné hromadě společnost navýšila základní kapitál, od čehož si slibuje další rozvoj.

Samotné České aerolinie loni hospodařily se ziskem 223 milionů korun, o rok dříve přitom společnost vykázala ztrátu 631 milionů korun. Tržby se loni snížily o 15 procent na osm miliard korun. V ČSA drží téměř 20 procent akcií stát, většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a právě Travel Service. Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna.

Vydáno pod