Mráz spálil květy meruněk i jabloní. Ovocnáři mluví o "velkých ztrátách"

Ovocnáři přijdou o polovinu úrody kvůli mrazům (zdroj: ČT24)

Studené počasí s mrazy v některých oblastech zničilo velkou část úrody ovoce. Čtyři chladné dny znamenaly promrznutí sadů peckovin a dokonce hrozí, že české meruňky vůbec nebudou. Oznámila to Ovocnářská unie.

Největším problémem je podle předsedy Ovocnářské unie Moravy a Slezska Iva Pokorného to, v jakém stadiu jsou nyní ovocné stromy. „Jsou nyní nejvíce náchylné na mráz, jde o fázi květ nebo těsně po odkvětu. I kvůli tomu je jasné, že ztráty budou vážné,“ řekl předseda.

Pokorný nemůže odhadnout, jak velké škody budou. S ostatními se ale shoduje na tom, že zničených je nyní kolem padesáti až sta procent květů. „I ztráta šedesáti procent květů je velký problém, a tak se může stát, že v některých oblastech budou ztráty stoprocentní,“ vysvětlil Pokorný. 

Úroda se zachrání možná u jabloní

Kvůli tomu, že mrazy zasáhly většinu okolních zemí, tak se neví, zda neovlivní cenu ovoce. I v ovocnářství je ale globalizace na takové úrovni, že je možné meruňky nebo jablka dovést z jižních zemí.

Jedním ze stromů, které by mohly mít úrodu i přes mrazy, jsou jabloně. „Tam stačí patnáct nebo dvacet procent květů, aby byla aspoň nějaká úroda. Je tam ale větší riziko, že plody se nerovnoměrně vyvinou a mohou se stát neprodejné na trhu,“ poznamenal Pokorný s tím, že ani ochranná opatření by před ztrátou květů nepomohla.

Na mrazy doplatí i vinaři

Silný mráz navíc poškodil více než pětinu všech vinic na jižní Moravě . Některé odrůdy jsou dokonce zničené, tvrdí vinaři.  Nejvíce jsou  podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka postiženy vinohrady v dolinách. „Náš odhad je, že mrazy zasáhly 20 až 30 procent všech vinic, nejlépe dopadlo Mikulovsko a Znojemsko. Naopak nejhůře Velkopavlovicko a Slovácko,“ uvedl Půček.