Banky předpovídají v příštím roce vyšší ekonomický růst

Česká bankovní asociace zlepšila svůj odhad růstu české ekonomiky v příštím roce. Předpovídá 2,8 procenta. V aktualizované prognóze nicméně nezměnila svůj odhad pro letošní rok, který činí 2,4 procenta. Ministerstvo financí je v porovnání s tím optimističtější vůči letošnímu výsledku a skeptičtější k příštímu roku.

  • Česká bankovní asociace
    Letos: 2,4 %
    V roce 2017: 2,8 % 
  • Ministerstvo financí
    Letos: 2,5 %
    V roce 2017: 2,6 %
  • Česká národní banka
    Letos: 2,7 %
    V roce 2017: 3 %

Více než čtyřprocentní růst je minulostí. Minulý rok dosáhlo české hospodářství výrazně vysokého výsledku i díky dočerpávání evropských dotací. V letošním roce se odhady růstu propadly na úroveň, která se pohybuje okolo dvou a půl procenta.

Zatímco ministerstvo financí věří, že ekonomika dosáhne právě tohoto výsledku, Česká bankovní asociace předpovídá o 0,1 procentního bodu horší výsledek. Na svém odhadu nic nezměnili ani ve své aktualizované prognóze.

Zlepšili však výhled pro příští rok, v němž by se ekonomika mohla vyhoupnout ke 2,8 procentům růstu. Pro srovnání, ministerstvo se v předpovědi pro rok 2017 drží zkrátka a očekává spíš 2,6 procenta. Zdaleka nejoptimističtější je ale Česká národní banka, podle které poroste HDP v letošním roce o 2,7 procenta a v příštím roce se dostane ke třem procentům. V příštím týdnu ale banka vydá aktualizovanou prognózu, která může odhad změnit.

Letošní růst ekonomiky se podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera bude opírat především o spotřebitelskou poptávku. „Poptávka domácností bude podpořena nízkou nezaměstnaností, zrychlující dynamikou mezd, stále nízkou inflací a vysokou spotřebitelskou důvěrou,“ uvedl.

Ekonomové: Ceny by se letos moc zvyšovat neměly (zdroj: ČT24)

ČBA: Nezaměstnanost bude dál klesat

Průměrná míra inflace by podle bankovní asociace měla letos setrvat pod jedním procentem, v příštím roce by se ale mohla přiblížit ke dvěma procentům, které má za cíl ČNB. Průměrná míra nezaměstnanosti by pak měla klesnout až na 5,6 procenta a trend by měl pokračovat i v roce 2017.

Aktuální situace českého trhu práce přitom podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové je podobná té před deseti lety. Klesá totiž počet registrovaných nezaměstnaných a zároveň roste počet volných pracovních míst. „Strukturální nesoulad na trhu pracovní síly je ještě intenzivnější než před deseti lety a představuje bariéru dynamičtějšího rozvoje a vyššího potenciálu české ekonomiky,“ uvedla.

Česká bankovní asociace zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků devíti tuzemských bank.