Stát propočítává varianty záchrany OKD. Nezávazná dohoda s AHG se odkládá

Události: Budoucnost zadluženého OKD (zdroj: ČT24)

Nezávazná dohoda státu se skupinou Ad Hoc Group (AHG) o restrukturalizaci důlní společnosti OKD v pátek uzavřena nebude. Uvedl to ministr financí Andrej Babiš (ANO). Mluvčí AHG Roman Pařík řekl, že není schopen tuto informaci potvrdit.

„V dohodu se státem, ať už na restrukturalizaci firmy, nebo na odkupu stále věříme. Variantu insolvence nechce ani jedna ze stran,“ uvedl Pařík. AHG, která je novým vlastníkem společnosti New World Resources (NWR), majitele OKD, požadovala dohodu právě do pátečního termínu. Skupina již termín dvakrát posunula. Nejdříve z konce března na 13. dubna, následně pak na pátek 22. dubna. 

Babiš již ve čtvrtek připomněl, že stát si od AHG vyžádal určité informace, na základě kterých se rozhodne o postoji vlády. „Má přijít určitá nabídka od Ad Hoc Group na odkoupení pohledávek, ale je to samozřejmě složitá transakce a je na to potřeba více času,“ řekl vicepremiér.

Do jednání o budoucnosti OKD se chtějí zapojit také skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy a skupina podnikatelů kolem obchodníka s uhlím a elektřinou Petra Pauknera.

AHG minulou sobotu uvedla, že součástí návrhu na reorganizaci OKD, který předložila v březnu vládě, je účast státu ve výši čtyř miliard Kč výměnou za akciový podíl. Skupina dále navrhla státu, že odepíše 420 milionů eur (11,3 miliardy korun) dluhu a dodá do firmy hotovost 35 milionů eur (956 milionů korun) až do doby stabilizace OKD.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) ale v neděli v České televizi zopakoval, že vyžadovaná státní pomoc by byla větší. Z výpočtů, které byly udělány na základě nabídky AHG, podle něj vychází, že stát v budoucnu zaplatí za řešení situace v podniku 15 až 19 miliard korun bez záruky, že toto číslo je konečné. Dodal, že šance, že se stát s AHG dohodne, klesla. Podotkl, že jsou ale stále otevřeny všechny varianty řešení, tj. dohoda s AHG, insolvence OKD či bezplatný odprodej akcií OKD státu.

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun z asi 567 milionů Kč o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.

Vydáno pod