Babiš má u OKD jasno. Raději neřízená insolvence, než 17 miliard majiteli

Babiš: Abychom rozhodli, potřebujeme mnohem více informací (zdroj: ČT24)

Ještě před schůzkou se zástupci společnosti Ad Hoc Group (AHG), novým vlastníkem společnosti NWR, prohlásil ministr financí Andrej Babiš (ANO), že je pro stát lepší variantou neřízená insolvence OKD, než poskytnutí 17 miliard jejímu majiteli, tedy právě společnosti AHG. A ani po skoro dvouhodinové schůzce k žádnému velkému posunu nedošlo, zástupci vlády si pouze řekli o další podklady. Babiš ale dodal, že ve hře jsou stále obě varianty – insolvence i zásah státu.

„Abychom mohli společně s panem ministrem Mládkem předložit nějaký návrh koaliční vládě, potřebujeme podstatně více informací než doposud… Není možné v tak krátkém čase tak složitou firmu analyzovat,“ dodal Babiš s tím, že dokumenty by měla firma dodat v řádech několika dnů.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který se schůzky také účastnil, jsou ve hře tři scénáře. Je to státní spoluúčast na záchraně OKD, převzetí firmy státem a insolvence podniku, uvedl ministr na Twitteru. V konkurzu firmy podle Mládka vidí stát jistá rizika. „Kdybychom je tam neviděli, tak se s nimi vůbec nebavíme a řeší se to jako jakákoliv jiná firma,“ řekl po jednání.

Zástupci AHG minulý týden uvedli, že pokud se co nejrychleji nevyřeší situace kolem OKD, hrozí firmě neřízená insolvence. Zcela klíčové je tedy podle nich najít peníze na financování OKD do konce dubna.

Mládek: Jednání pokračují (zdroj: ČT24)

Tento návrh by pak měl ušetřit minimálně polovinu ze 33 miliard, což je částka, kterou by stála neřízená insolvence OKD. S tímto vyčíslením insolvence ale přišla sama AHG. Součástí dohody by pak mělo být uzavření Dolu Paskov.

  • Insolvence nebo také insolvenční řízení je typ soudního řízení, který má za cíl vypořádat dluhy tak, aby byl jak věřitel, tak dlužník za daných možností co nejvíce spokojený. Dlužníkovi nabízí možnost v rámci oddlužení snížit a vypořádat své dluhy a věřiteli zase uhradit alespoň část pohledávek.

Podle Babiše ale stát nemůže vstoupit do společnosti a převzít záruky za 17 miliard korun, když z ní odešel majetek za 150 miliard korun.

„Chceme se postarat o horníky, jsme na to připravení,“ řekl ministr. Zopakoval také své dřívější vyjádření, že lepší variantou je „funkční OKD v konkurzu, kdy věřitelé a vlastníci nedostanou vůbec nic a odejdou a už nikdy se nevrátí a zruší se všechny nevýhodné smlouvy pro OKD“.

Paukner nabízí pomoc, ale až po insolvenci

Miliardář a obchodník s uhlím a elektřinou Petr Paukner v pondělí uvedl, že spolu s podnikateli Petrem Otavou a Martinem Ulčákem nabízí státu, že budou OKD provozovat. Svou investici ale podmiňují tím, že firma projde insolvencí, a zbaví se tak nevýhodných závazků.

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun z asi 567 milionů Kč o rok dřív. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého dluhu firmy.