Nový vlastník OKD navrhl, aby záchranu firmy spolufinancoval stát

Finanční krizi, ve které se nachází společnost OKD, může stát vyřešit tak, že odkoupí dluhy a akcie mateřské společnosti New World Resources (NWR). Nebo s ní vytvoří společnou firmu. Sdělil to ministr financí Andrej Babiš (ANO). Skupina Ad Hoc Group (AHG), které nově patří New World Resources, již navrhla, aby záchranu černouhelné OKD spolufinancoval stát. Součástí dohody by mělo být i uzavření dolu Paskov.

Předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel řekl, že podle jeho informací dluží OKD svému majiteli NWR deset miliard korun. „Nejsou to podložené informace, ale mám je od lidí, kteří se kolem toho pohybovali,“ řekl Sábel. Společnost OKD je podle něj de facto bezcenná. „Ten, kdo bude mít OKD, tak bude muset investovat minimálně deset miliard na zavírání dolů a na sociální programy,“ řekl odborový předák. „Odbory proto podporují variantu, aby se OKD vrátilo státu, ale spíše přes NWR. Protože jestliže OKD dluží peníze NWR, tak samozřejmě nikdo si OKD nebude chtít vzít s těmi dluhy a závazky,“ řekl Sábel.

Skupina AHG navrhuje řešení, které by vedlo i ke konci Dolu Paskov. Mluvčí AHG Roman Pařík uvedl, že by se ušetřila minimálně polovina ze 33 miliard korun, které by stála neřízená insolvence OKD. 

Na možnost uzavření dolu Paskov již upozornil předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. „Razantní snížení ražeb v tomto dole je neodvratným signálem ukončení těžby,“ poznamenal. Premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a vládě proto poslal dopis.

Požádal je o rychlou pomoc při řešení sociálních dopadů na zaměstnance. „Situace v OKD začíná být kritická. Podle dostupných informací budeme mít obrovské problémy se zajištěním financí,“ řekl Pytlík.  

Kauza OKD: Vlastník navrhuje uzavření dolu Paskov (zdroj: ČT24)

Velmi nízké ceny uhlí podle analytika J&T Banky Bohumila Trampoty vedou k tomu, že firma nedokáže generovat hotovost. „Asi se rychle snižuje a to ohrožuje podmínky úvěrů, které při porušení vyvolají s největší pravděpodobností jejich splacení, ale na to nejsou peníze,“ podotknul Trampota s tím, že může dojít k takovému poklesu hotovosti, že NWR nebude mít na běžný provoz.

Babiš: Akcie nemají žádnou hodnotu

Podle Andreje Babiše by se firma měla zbavit všech svých závazků a dlouhodobých smluv, které nejsou výhodné. „Akcie (NWR) nemají žádnou hodnotu a dluhy minimální,“ dodal k možnosti odkupu dluhů a akcií ze strany státu.

Odpoledne po zasedání vlády Babiš označil za nejlepší variantu „funkční OKD v konkursu, kdy věřitelé a vlastníci nedostanou vůbec nic a odejdou a už nikdy se nevrátí a zruší se všechny nevýhodné smlouvy pro OKD“. „Doporučil bych variantu, aby se firma očistila od všech svých závazků a dlouhodobých smluv, které pravděpodobně nejsou výhodné,“ řekl. Tato varianta je podle něj nejlepší za podmínky, že firma bude fungovat dál.

Podle hlavního investičního stratéga společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky nemusí aktuální dění nutně znamenat, že stát nějakou formou zasáhne. Babiš totiž zmínil možnost odkupu akcií a dluhů NWR, AHG zase mluví o spolufinancování záchrany ze strany státu. „Nicméně už jen to, že jednání pokračují a jsou konečně vedena nad konkrétními čísly, můžeme interpretovat jako určité zvýšení šance, že stát bude do celého procesu zapojen, ať už tou či onou formou,“ uvedl Hatlapatka.

Situace se v posledních dnech, zdá se, změnila minimálně tak, že obě strany začaly lépe komunikovat a mají v ruce konkrétní analýzu.
Marek Hatlapatka
hlavní investiční stratég Cyrrus

Podle Trampoty se jednání zdají intenzivnější i konkrétnější. To by podle něj mohlo ukazovat spíš na to, že se situace OKD a NWR rychle zhoršuje. „Zdá se , že AHG se svými studiemi snaží tlačit na stát, aby pomohl,“ dodal Trampota.

S AHG jednali nedávno

Babiš a ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) se setkali se zástupci nového vlastníka NWR, kterým je skupina Ad Hoc Group (AHG), na konci března. Podle Mládka se tehdy mluvilo o restrukturalizaci OKD a podmínkách a míře účasti české vlády na tomto procesu.

AHG vlastní NWR po odchodu firmy CERCL Mining, která z 50 procent patří podnikateli Zdeňku Bakalovi.

Společnost OKD je přes úsporná opatření ztrátová, hrozí propouštění. V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních zaměstnanců. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích.

NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun (223 milionů eur) z asi 567 milionů Kč (21 milionů eur) o rok dřív. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého dluhu firmy.