Jedna, dvě či tři sazby. Strany mají rozdílné názory na podobu DPH

Události ČT: Sníží se DPH u točeného piva? Brzo má být jasno, jak se změní daně (zdroj: ČT24)

Sobotkova vláda by měla ještě tento měsíc určit, jak si představuje daně v příštím roce. Koaliční partneři se zatím rozcházejí v tom, jestli snížit daň z přidané hodnoty jenom u točeného piva a nealkoholických nápojů, nebo jestli do nižší sazby zařadit i základní potraviny. Opoziční KSČM by ale navrhovala novou pětiprocentní sazbu, ODS by zase vše přibližovala k jedné sazbě.

Návrhy na podobu sazeb DPH se ve sněmovně různí. Dvě nejsilnější vládnoucí strany ČSSD a ANO ještě jasno nemají, zatímco lidovci žádné změny nechtějí.

Na koaličním jednání by se měl řešit jak plán hnutí ANO na zlevnění točeného piva a nealkoholických nápojů, tak plán sociálních demokratů zlevnit základní potraviny a maso.

ČSSD považuje zařazení zmíněných nápojů do 10procentní sazby DPH za populistické. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale chce hospodským kompenzovat náklady vzniklé ve spojitosti s blížící se elektronickou evidencí tržeb. „Chtěl jsem motivovat živnostníky, malé hospody, aby se nějakým způsobem zahojili,“ uvedl Babiš.

Podle sociálních demokratů by mělo zlevnit spíš to, co lidé potřebují víc. Kromě čerstvého masa například máslo, chleba nebo mléko. „Pokud by mělo být točené pivo ve snížené sazbě DPH, pak tam ale dejme i základní potraviny,“ poznamenal předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Dopady změn DPH podle ČSSD (vlevo) a ANO (vpravo) na rozpočet
Zdroj: ČT24

Dohoda mezi stranami nebude jednoduchá, ve hře jsou příjmy do státního rozpočtu. Zlevněním základních potravin, které jsou teď v patnáctiprocentní sazbě, by státní kasa přišla o čtyři až pět miliard korun. Nižší DPH na točené pivo a limonády by stálo zhruba čtvrt miliardy.

Zpátky k pětiprocentní sazbě nebo i sloučení

Své návrhy, jak změnit daňový systém, mají i opoziční strany. Například komunisti jdou ve svém návrhu dál a vedle potravin by snížili daň jak u knih, tak u dětské výživy nebo léků, které už teď spadají do nižší desetiprocentní sazby. KSČM by si totiž představovala novou sazbu ve výši pěti procent. Ztrátu příjmů do rozpočtu by strana podle poslaneckého návrhu kompenzovala vyšším zdaněním bohatých.

Může se to promítnout do cen, může to mít poptávkový, tedy prorůstový efekt.
Jiří Dolejš
člen sněmovního rozpočtového výboru

Místo tří sazeb DPH by pak fungovaly dvě. Podobný počet navrhne i TOP 09, jejich výši ale chce vrátit nad úroveň před důchodovou reformou, která zaváděla druhý důchodový pilíř, aktuálně rušený. „To byly dvě sazby 20 a 10 procent,“ připomněl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Z pravice zní i návrh na to, aby se do budoucna zavedla jen jedna sazba DPH. „Vidíme cestu v postupném sbližování sazeb a nahrazení sazeb dvou nebo dnes tří sazbou jednou,“ prohlásil ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Opozice má své návrhy sazeb DPH připravené a chce je projednat při nejbližších úpravách daní ve sněmovně.