Gazprom v prvním čtvrtletí výrazně zvýšil dodávky plynu do Evropy

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom v prvním čtvrtletí zvýšila dodávky zemního plynu do Evropské unie a Turecka o 28,6 procenta na 44,4 miliardy krychlových metrů. Oznámila to agentura RIA Novosti. Evropská unie přitom usiluje o snížení závislosti na ruském plynu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

V loňském roce Gazprom zvýšil dodávky zemního plynu do Evropské unie a Turecka o osm procent na 159,4 miliardy krychlových metrů. Začátkem loňského září podepsal s evropskými partnery dohodu o plánovaném rozšíření plynovodu Nord Stream, který přivádí zemní plyn po dně Baltského moře do Evropy. Šéf Gazpromu Alexej Miller v lednu řekl, že loňský růst dodávek potvrzuje potřebu tohoto kroku.

Proti rozšíření plynovodu protestovaly na konci listopadu země východní části EU včetně Slovenska, Polska, Maďarska, Rumunska, Litvy, Lotyška a Estonska v dopise zaslaném místopředsedovi Evropské komise Maroši Šefčovičovi. Česká republika se k dopisu, který upozorňoval na možné negativní dopady projektu na energetickou bezpečnost dotčených států i regionu, nepřipojila.

Nord Stream by měl být dokončen v roce 2019

Miller uvedl, že projekt rozšíření plynovodu Nord Stream je ekonomicky životaschopný a pokračuje podle harmonogramu. Podle Millera není pochyb o tom, že rozšíření bude do konce roku 2019 dokončeno.

Nevoli na východě Evropy vyvolal už původní plynovod Nord Stream, který v roce 2011 začal přivádět do Německa ruský plyn podmořskou cestou, a obešel tak území Polska, Běloruska a Ukrajiny. Rozšíření plynovodu by zvýšilo jeho kapacitu na dvojnásobných 110 miliard krychlových metrů ročně.