První blok Dukovan může dál vyrábět elektřinu, získal nové povolení

ČEZ může pokračovat v provozu prvního bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Státní úřad pro jadernou bezpečnost mu vydal povolení na dobu neurčitou. Platnost posledního desetiletého povolení měla vypršet na konci minulého roku, kvůli opakované kontrole svarů v bloku se ale prodlužovala o tři měsíce.

„Vydání povolení předcházelo rozsáhlé posuzování předkládané dokumentace a stavu nejen prvního bloku EDU, ale i celé lokality,“ uvedl mluvčí úřadu pro jadernou bezpečnost Radek Pokorník. Rozhodnutí zveřejní, až nabude právní moci. Ani Dukovany zatím rozhodnutí neobdržely. Vedení se vyjádří, až se seznámí s jeho podmínkami.

Žádost o nové povolení provozu pro první blok podala firma ČEZ loni 24. září, ale v prosinci sama požádala o přerušení řízení kvůli rozšířeným kontrolám zařízení. Energetici museli v bloku prověřit svary, protože jejich rentgenové snímky v dokumentaci byly nekvalitní.

Reaktor tak byl odstaven 167 dní, štěpná reakce v něm byla obnovena teprve v únoru letošního roku. Mezi 19. zářím a 28. prosincem fungoval jen blok číslo čtyři. Elektřinu nyní do sítě dodávají tři bloky a blok číslo čtyři je od 5. února odstaven. Žádost o pokračování řízení k nové licenci pro první blok pak předal ČEZ státnímu úřadu 26. února.

Dukovany zajišťují pětinu spotřebované elektřiny, nové povolení bude brzy potřebovat druhý blok

Povolení pro provoz dukovanských bloků dosud ČEZ dostával vždy na deset let. Letos bude podávat žádost o nové povolení také pro blok číslo dvě, jehož současná licence platí do konce roku. O další povolení u zbývajících dvou bloků má ČEZ požádat státní úřad v roce 2017.

Elektrárna Dukovany má instalovaný výkon 2040 megawattů, pokrývá přibližně pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Vloni ale její roční výroba elektřiny v důsledku neplánovaných odstávek klesla o 18 procent na 12,6 terawatthodiny (TWh). Skupinu ČEZ tento výpadek dodávek minulý rok připravil o 2,5 miliardy korun.