Cena za uložení české nafty v Německu se může zvýšit až osmkrát

Uložení nafty v německém skladu v Kraillingu společnosti Viktoriagruppe by se České republice mohlo prodražit. Odkoupí-li sklad soukromník, o čemž se nyní jedná, může Česko přijít o výhodné podmínky, za kterých nyní naftu skladuje. Zaplatilo by pak za skladování více než o miliardu korun navíc.

V případě prodeje bude muset Státní správa hmotných rezerv (SSHR) jednat s novým majitelem o ceně za skladování. S firmou Viktoriagruppe má od roku 2010 nastavenou cenu 1,3 eura za kubík nafty a měsíc, přičemž komerční cena takové služby se v Německu pohybuje od 5 do 10 eur. Informaci pro Českou televizi potvrdil předseda představenstva Čepro Jan Duspěva. To by při množství, které je v Kraillingu uloženo, znamenalo navýšení nákladů za skladování o přibližně miliardu a čtvrt korun za každý měsíc do doby, než si SSHR naftu odveze.

Podle informací serveru Lidovky.cz uzavřel insolvenční správce Mirco Möllen podání nabídek na prodej bývalého vojenského tankoviště v Kraillingu. „Pan Möllen nás informoval, že má vážné zájemce o koupi areálu a že je připraven sklad v krátké době prodat,“ řekl pro Lidovky.cz Pavel Švagr, šéf Správy státních hmotných rezerv (SSHR).

obrázek
Zdroj: ČT24

SSHR dostala od insolvenčního správce termín na odvoz nafty do 30. dubna. Předseda SSHR Pavel Švagr pojede ve středu jednat s insolvenčním správcem o jeho prodloužení, protože v podmínkách, jaké ve skladu panují, je to nereálné. V areálu je rozbitá železniční vlečka a po silnici se takové množství nafty odvézt nedá. Místní úřady pustí do klidové zóny v Kraillingu jen pět cisteren denně, pro transport je jich přitom třeba 2500. Je tedy pravděpodobné, že areál bude prodán dříve, než Češi stihnou naftu odvézt.

S Möllenem se Česko pře o vlastnictví nafty od vyhlášení insolvence firmy v prosinci 2014. Podle dřívějších informací je hodnota uložené nafty 1,2 miliardy korun. SSHR přihlásila pohledávky za dalších 300 milionů korun a dalších až 300 milionů korun při přihlašování pohledávek požadovaly české celní a daňové úřady. Češi si tak celkem nárokují až 1,8 miliardy korun.