Fed naznačil možnost dalšího zvýšení sazeb. Nahrává tomu trh práce a inflace

Americká centrální banka (Fed) podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu beze změny v rozpětí 0,25–0,50 procenta. Měnový výbor Fedu ale naznačil, že v příštích měsících díky příznivému vývoji trhu práce a inflace zřejmě naváže na prosincové první zvýšení krátkodobých úvěrových nákladů z rekordních minim.

Fed v prosinci poprvé za devět a půl roku zvýšil základní úrokovou sazbu z minima 0,0–0,25 procenta, na němž byla sedm let. Na lednovém zasedání však zaujal opatrný postoj a dal najevo obavy z potenciálních hrozeb pro americkou ekonomiku, včetně turbulencí na finančních trzích, propadu cen ropy a zpomalení růstu v Číně a v dalších zemích.

V poslední době se ale ekonomické ukazatele i situace na trzích zlepšují a analytici předpokládají, že Fed bude muset už brzy opět úroky zvýšit.

Série nedávných ukazatelů včetně silných přírůstků pracovních míst ukazuje na další zlepšování trhu práce. V posledních měsících se také zvedla inflace. Přetrvávají však rizika plynoucí z globální ekonomiky a vývoje na finančních trzích.
Z vyjádření měnového výboru Fedu

Fed v prosinci očekával, že v letošním roce zvýší rozpětí sazby na jednodenní mezibankovní úvěry čtyřikrát. Nyní podle agentury Reuters centrální bankéři naznačili, že tento rok by se tato sazba měla zvýšit jen dvakrát, celkem o půl procentního bodu. Finanční trhy předpokládají, že další zvýšení sazby se s nejvyšší pravděpodobností uskuteční na červnovém zasedání.

Americká ekonomika zpomalila ve čtvrtém čtvrtletí celoročně přepočtený růst na jedno procento z dvouprocentního tempa v předešlém kvartále. Za celý loňský rok zopakovala ekonomika růst o 2,4 procenta.

Vydáno pod