V únoru bankrotů přibylo, výhled na celý rok je však příznivý

V únoru se zvýšil počet bankrotů obchodních společností. Oproti lednu jich přibylo 22 na 80 případů. Přibylo i bankrotů fyzických osob podnikatelů, vyhlášeno jich bylo 650, o dvacet více než v předchozím měsíci. Vyplynulo to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau. Její výhled na celý letošní rok je však optimistický.

Za krach podnikatelů může nejčastěji druhotná platební neschopnost i třeba vysoké investiční úvěry, které pak společnosti nebyly schopné splácet, uvedla Asociace malých a středních podnikatelů. 

Vedoucí analytička CRIF Věra Kameníčková vidí tři hlavní důvody špatné finanční situace vedoucí k bankrotům. Špatný projekt hned na počátku, nesprávně zvolený obchodní partner a prudká změna na trhu, která firmu „vykolejí“. 

Analytička Kameníčková: Co říká statistika o bankrotech (zdroj: ČT24)

Kde jsou výkyvy největší

Největší turbulence probíhají v maloobchodě. „Tam se firmy vynořují a zanořují jak na běžícím pásu,“ řekl Michal Řičař, analytik poradenské firmy Bisnode, která pohyby firem na trhu sleduje. Kameníčková ale upozornila, že při přepočtu počtu bankrotů na počet společností v oboru vychází nejhůře stavebnictví a průmysl.

Analytička však zároveň očekává, že počet bankrotů bude v průběhu letošního roku klesat ve všech sektorech, i když ne třeba plynule každý měsíc. Platit by to mělo jak u obchodních společností, tak u fyzických osob podnikatelů.

Počet bankrotů v roce 2016
Zdroj: ČT24

Rekordní počet registrací

Bisnode zároveň upozornila, že loni vzniklo v Česku nejvíce nových firem od překrizového roku 2007. Bylo jich téměř 27 tisíc. Téměř polovina loni zaregistrovaných firem má sídlo v Praze. Současně zaniklo 6426 společností, nejvíce za poslední čtyři roky.

Vznik a zánik firem je odrazem stavu ekonomiky. Čím více se roztáčejí kola ekonomiky, tím více vzniká nových firem. Dalším průkazným jevem mezi rychle rostoucí ekonomikou a firmami je i zvýšená míra zániku firem. S rychle rostoucím počtem firem se zvyšuje konkurenční tlak a nefunkční a zastaralé subjekty odcházejí z trhu.
Michal Řičař
analytik poradenské firmy Bisnode
Počet nově založených firem
Zdroj: ČT24

Jak se uživit podnikáním?

Kameníčková také uvedla, že již od krizového roku 2008 vychází ze statistik, že únor a březen patří k měsícům s nejvyšším počtem bankrotů. „Sama nevím proč,“ dodala.

Již třetím rokem roste i podíl těch, co mají živnostenské oprávnění, využívají ho, ale ještě k tomu mají další zdroj příjmu - běžné zaměstnání. „To znamená, že činnost na základě živnostenského oprávnění nevynáší dost, aby podnikatele uživila,“ zdůraznila Kameníčková.  

Přibylo i osobních bankrotů

V únoru bylo vyhlášeno také 1485 osobních bankrotů, což bylo o 97 více než v lednu a zároveň nejvíce od loňského července. Návrhů na osobní bankrot bylo podáno 1747, tedy o 441 více než v předchozím měsíci. 

„Po výrazném lednovém propadu návrhů na osobní bankrot jsme v únoru zaznamenali jejich nárůst. Přestože tyto výkyvy jsou víceméně cyklické a pravidelné, jde o největší meziměsíční nárůst návrhů na osobní bankrot od ledna loňského roku,“ uvedla Kameníčková.