Česko láká turisty, loni dorazil rekordní počet návštěvníků

Česko zůstává oblíbenou turistickou destinací. V roce 2015 přijelo o osm procent víc zahraničních návštěvníků, celkově jich tak bylo rekordních 27,8 milionu, vyplývá z údajů agentury CzechTourism. 14,4 milionu lidí se ale v zemi zdrží jen jeden den.

„Rok 2015 byl z hlediska příjezdového cestovního ruchu opět rekordní. Rostly jak počty zahraničních turistů, tak jednodenních návštěvníků, a to i přes výrazný pokles turistů z Ruska. Jejich nepříznivý vývoj pomohly vyvážit především výrazné nárůsty turistů z Asie a USA,“ uvedla ředitelka Institutu turismu agentury CzechTourism Markéta Vogelová.

Většinu z jednodenních návštěvníků tvořili Němci (60 procent), 14 procent shodně Slováci a Rakušané a desetinu pak Poláci. Naprostá většina jednodenních návštěvníků míří do České republiky za nákupy, a to především do příhraničních měst. Další 2,4 milionu návštěvníků pak využilo ČR jako tranzitní zemi.

Přibylo turistů z Německa, Slovenska i USA

V tuzemských hotelech, penzionech, apartmánech či v soukromí se loni ubytovalo celkem 10,9 milionu turistů z ciziny. Němců přibylo meziročně o 12,6 procenta. Na druhém místě byli turisté ze Slovenska, kterých se v tuzemsku ubytovalo o 14,6 procenta víc. Třetí jsou hosté z USA, kterých přijelo o 14,9 procenta meziročně více. Průměrné výdaje zahraničních návštěvníků na osobu a den činily 2769 korun.

Rostla poptávka turistů ze sousedních států platících eurem a pozitivně se projevil i dopad velkých sportovních akcí, jako bylo mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě či mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let.

Díky rostoucí ekonomice dochází k oživení jak turistického cestování, tak i byznysového. Letos se však nečeká žádná významná masová událost. „Celkově by tak letošní rok měl skončit na podobné úrovni jako loňský, což není špatný výsledek,“ dodal odborník na hotelnictví společnosti PwC Jan Musil.

Vydáno pod