Německá ekonomika udržela v závěru roku tempo růstu

V posledním čtvrtletí roku 2015 vzrostl německý hrubý domácí produkt o 0,3 procenta, meziročně se zvýšil o 2,1 procenta. Tamní ekonomice pomohly hlavně vyšší státní výdaje, takže zachovala stejné tempo růstu jako v předchozím kvartále. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil spolkový statistický úřad.

  • 1. čtvrtletí - 0,4 %
  • 2. čtvrtletí - 0,4 %
  • 3. čtvrtletí - 0,3 %
  • 4. čtvrtletí - 0,3 %

Statistici potvrdili, že za celý loňský rok ekonomika stoupla o 1,7 procenta. Její růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky.

Výsledek v zásadě odpovídá očekávání analytiků. V meziročním srovnání tempo růstu hrubého domácího produktu zrychlilo na 2,1 procenta z 1,7 procenta, ačkoliv analytici čekali ještě o 0,2 procentního bodu lepší číslo.

„Pomalý, ale stabilní, to je zpětně motto za rok 2015,“ komentoval výkon německé ekonomiky ekonom VP Bank Group Thomas Gitzel. Růst za čtvrté čtvrtletí sice podle něj nebyl „radostný“, ale není také důvodem k obavám. Ekonom ING Carsten Brzeski dodává, že letošní rok by mohl být pro německou ekonomiku náročnější. Německá vláda očekává, že letos HDP poroste stejným tempem.

Vyšší státní výdaje kompenzovaly slabší zahraniční obchod

Důležité byly výdaje státu. Na konci roku výrazně rostly, mimo jiné kvůli výdajům na uprchlíky. Stouply také výdaje ve stavebnictví. Soukromá spotřeba sice rostla jen mírně, avšak překonala zahraniční obchod jako nejdůležitější pohon hospodářského růstu země.

Soukromé spotřebě pomáhá rekordně nízká nezaměstnanost, nízké úrokové sazby a vyšší mzdy. Zahraniční obchod byl naopak ve čtvrtletí hlavní brzdou růstu. Mohl za to pokles vývozu kvůli slabé poptávce z Číny, Ruska a dalších rozvíjejících se zemí.

Soukromá spotřeba překonala zahraniční obchod jako nejdůležitější pohon hospodářského růstu Německa.

Německá ekonomika je největší v Evropě. Jelikož do Německa loni směřovala téměř třetina českého vývozu, je výkon tamní ekonomiky důležitý pro celou řadu českých podniků. Export do Německa loni vzrostl o 8,7 procenta na 1,26 bilionu korun. Objem česko-německého zahraničního obchodu tak poprvé prolomil hranici dvou bilionů korun.