Český export loni rostl, stále více směřuje do zemí EU

Českým vývozcům se loni dařilo (zdroj: ČT24)

Závislost české ekonomiky na exportu do zemí Evropské unie loni dál rostla: meziročně se zvýšila na 84,4 procenta z 82 procent. V letech 2012 a 2013 šlo do EU podle údajů Českého statistického úřadu 81 procent českého vývozu. Na setkání lídrů českého exportu v Praze to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Mládek to považuje za lehce znepokojivé. „Číslo se neustále zvyšuje, přestože bychom rádi trochu diverzifikovali,“ uvedl. 

Česko podle něj ztratilo některé tradiční exportní trhy v zemích, které jsou rozvráceny válkou, jako jsou Sýrie, Irák či Libye a nepodařilo se je nahradit jinými arabskými zeměmi. Druhým velkým problémem je klesající export do Ruska. Obrovskou příležitost ve střednědobém horizontu pro exportéry Mládek vidí na trhu Íránu, částečně se podle něj podařilo rozšířit export do postsovětských republik.

71 procent firem potvrzuje, že mají v plánu rozšířit svá exportní teritoria.
Michal Mejstřík
profesor ekonomie FSV UK

Ministr také zopakoval, že výše českého vývozu se loni podle předběžných čísel přiblížila rekordním čtyřem bilionům korun, kladné saldo obchodní bilance dosáhne podle odhadů 490 miliard korun.

Prezident letos navštíví Latinskou Ameriku

Za perspektivní trhy považuje Írán a Rusko také prezident republiky Miloš Zeman. Ve svém vystoupení připomněl v této souvislosti svůj názor, že sankce ještě nikdy ničemu nepomohly. Zmínil i význam Číny. Na pozdější dotaz uvedl, že letos nebo příští rok počítá s cestou do Ruska. 

Letos pojedu do Latinské Ameriky a příští rok pravděpodobně do Indie a Vietnamu. Toto jsou další perspektivní trhy. I když obecně zastávám názor, že není dobré mít teritoriální, ale oborové preference.
Miloš Zeman

Miloš Zeman nadále zůstává zastáncem silné české koruny. Současná slabá koruna je sice podle něho krátkodobou výhodou pro exportéry, ale nemotivuje je k inovacím, ke zvyšování produktivity práce či nutným úsporám. Ústup od současné slabé měny by měl být podle něj spíše postupný než náhlý, jako tomu bylo ve Švýcarsku. 

Prezident se také vyslovil pro to, aby byla zvýšena spoluúčast českých podnikatelů na pojištění rizik ze současného „komického“ procenta na minimálně 10 procent. To by je vedlo k vyšší opatrnosti při výběru zahraničních partnerů. Dosud podle něho spoléhají, že v nouzi jim pomůže EGAP a Česká exportní banka. 

Těch 10 procent je v pořádku , každý podnikatel musí nést nějaké riziko.
Jiří Grund
předseda Asociace exportérů

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v souvislosti s Českou exportní bankou a EGAP připomněl, že stát nyní řeší zděděné průšvihy spojené s některými exportními neúspěchy. Loni tak státní pokladna podle něj přišla o 4 miliardy, letos přijde o 6 a celkem o 15 miliard korun.

Nemůžeme dávat bianco šek. Exportér vyveze a když to skončí průšvihem, stát vše zaplatí.
Andrej Babiš
český premiér

Babiš uvedl, že EGAP a Česká exportní banka by tu měly být i pro malé a střední firmy, ne jen pro některé velké. Stát by měl také zrychlit proces poskytování pracovních povolení pro zaměstnance ze zahraničí.

„Stát by měl prioritně směřovat své proexportní aktivity hlavně do zemí mimo EU a zde také posílit a stabilizovat síť ekonomických diplomatů či kanceláří CzechTrade. Vidíme v tomto směru určité pozitivní kroky,“ uvedl již dříve prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.