Čeští oceláři se bojí levné čínské oceli, žádají o pomoc vládu

Události: Oceláře z Moravskoslezského kraje ohrožuje levná konkurence z Číny (zdroj: ČT24)

Evropa má letos rozhodnout, zda udělí Číně statut tržní ekonomiky. Pokud by se pro ni trh ještě více uvolnil, mohlo by to mít likvidační dopad na české ocelářství, tvrdí zástupci odvětví. Nejohroženější je Moravskoslezský kraj, kde by mohlo přijít o práci 15 tisíc lidí. Už nyní čínská konkurence výrazně stlačila ceny. Levné čínské oceli se bojí i další evropské země.

Podle moravskoslezské tripartity by mohly být dopady přílivu levné čínské oceli ještě vážnější než krach OKD. „V regionu je ohroženo 15 tisíc pracovních míst v hutních podnicích Třinecké železárny, ArcelorMittal Ostrava a Vítkovice Steel. Dalších až 45 tisíc míst na ně navazuje,“ varovali účastníci tripartity ve svém prohlášení.

Dopady na Moravskoslezský kraj

Generální ředitel huti ArcelorMittal Ostrava Tapas Rajderkar uvedl, že Čína vyáží výrobky za ceny, které nepokrývají ani jejich výrobní náklady. Je přesvědčen, že podmínky tržní ekonomiky nesplňuje. „Čínské ocelářství je uměle podporováno vládou. Nesplňuje čtyři z pěti podmínek pro udělení statutu tržní ekonomiky,“ uvedl šéf společnosti, která patří k největším producentům oceli v republice.

Na rozdíl od Česka, kde musely hutní podniky investovat miliardy do ekologizace provozů, aby splnily přísné emisní limity Evropské unie, čínští oceláři k tomu nuceni nejsou. „Jedním z důvodů, proč je čínská ocel tak levná, je to, že tamní podniky nemusely v posledních letech tolik investovat do ekologických opatření,“ potvrdil analytik společnosti Next Finance Jiří Cihlář.

Zástupci hutních podniků už začali jednat s vládou. Měla by vzniknout speciální pracovní skupina, která se bude situací v českém ocelářství zabývat. „Požádali jsme Evropskou komisi, aby v případě, že udělí Číně statut tržní ekonomiky, nějakým rozumným způsobem ochránila české ocelářství,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

Řešením by mohla být antidumpingová cla

Možným řešením je zachování takzvaných antidumpingových cel, což by podle Mládka znamenalo odklad dopadu o pět let. Analytik společnosti Colosseum František Bostl vysvětlil, že Evropská unie nově používá antidumpingová cla například na dovoz za studena válcované oceli z Ruska a právě z Číny. „V případě Ruska se jedná o dodatečnou daň 26 procent, v případě Číny 16 procent,“ řekl Bostl. Významná část těchto opatření na ochranu evropských ocelářů má však vypršet v roce 2020.

Levná čínská ocel neohrožuje jen Česko, ale také Velkou Británii, Německo, Francii nebo Polsko. Za deset dnů se chystá v Bruselu demonstrace, na kterou mají přijet protestovat oceláři z celé Evropy. Chystají se tam i odboráři z ArcelorMittal Ostrava, Třineckých železáren a společnosti Vítkovice Steel. Konkrétně z Třineckých železáren vyrazí do Bruselu dva autobusy zaměstnanců.

Oceláři pojedou protestovat do Bruselu

„Čína je teď tématem číslo jedna. Lidé mají oprávněné obavy. Zatím zakázky naplňujeme, ale uvidíme, jak to bude dál,“ uvedl ocelář Jiří Korous, který pracuje přes třicet let v Třineckých železárnách.

Evropská unie, stejně jako další členové Světové obchodní organizace, musí o Číně rozhodnout do letošního prosince. Čína je členem této organizace od roku 2001. Při svém vstupu přijala na 15 let statut netržní ekonomiky, který právě v prosinci vyprší.

Podle analytika pražské burzy Ondřeje Surky je pravděpodobné, že Evropská komise doporučí, aby se Čína stala tržní ekonomikou. „Evropské země si nechtějí rozházet vztahy s Čínou, proti vystupuje otevřeně pouze Itálie. Bude to však dlouhý proces, který může trvat tři až pět let,“ řekl analytik.