Masnou produkci táhlo loni dolů vepřové, hovězího ale bylo víc

Události ČT: Vyrobilo se méně vepřového, skopového nebo koňského. Naopak více zemědělci porazili skotu (zdroj: ČT24)

Méně vepřového, více hovězího. Ve výsledku produkce masa v Česku v loňském roce klesla o 0,8 procenta. Vepřové totiž tvoří víc než polovinu veškerého vyprodukovaného masa. Množství vepřového se propadá i proto, že polovina spotřebovaného vepřového masa pochází z dovozu.

V Česku se v roce 2015 vyprodukovalo 448 tisíc tun masa. Zpracovatelé masa vykázali přírůstek pouze v prvním čtvrtletí, kdy výroba stoupla o 1,1 procenta, zbylá čtvrtletí ale přinesla omezování produkce, a to i o dvě procenta. Některé oblasti se ale na propadu nepodílí. Za celý rok se dařilo zvýšit produkci hovězího a telecího masa o 4,2 procenta a drůbežího masa o 1,3 procenta.

„Zdánlivě pozitivní zprávu – meziroční nárůst produkce hovězího masa – si lze vysvětlit výkyvy na trhu s mlékem. Celá řada chovatelů totiž pod tlakem snižujících se cen za mléko převedla chovy dojených krav na krávy masné,“ řekla mluvčí Agrární komory Dana Večeřová. Podle ní hrála roli i poptávka po hovězím v EU i mimo Unii.

Nižší výkupní ceny prasat, na trhu je přebytek

Klesala však produkce vepřového, která obnáší víc než polovinu celkové výroby masa v Česku. Úbytek byl o 3,5 procenta na 228 tisíc tun.

Úbytek produkce vepřového v roce 2015
Zdroj: ČT24

Hlavním důvodem poklesu u vepřového je podle ředitele Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jana Stibala snižující se výkupní cena prasat. Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat loni klesly o 12 procent. Cena padá hlavně kvůli přebytkům na trhu, které přineslo ruské embargo na dovoz potravin. „Stejný vývoj má i Německo, tam je ten pokles 4,5 procenta,“ uvedl Stibal. Naopak se podle něj zvýšil export do jihovýchodní Asie.

Současná situace v živočišné výrobě čelí v České republice i v dalších členských státech EU nepříznivým podmínkám. Na propadu výkupních cen vepřového masa a mléka se negativně podepsaly ruské sankce, zrušení mléčných kvót a nadměrná nabídka těchto komodit na světových trzích.
Hynek Jordán
mluvčí ministerstva zemědělství

Na české pulty se dováží vepřové hlavně z Německa, Španělska nebo Polska. „Mezi další patří určitě Belgie a Holandsko. Je pro nás nepochopitelné, jak je potom možné, že maso, které je z těch zemí dovezeno, se prodává třeba o dvacet, pětadvacet procent levněji než to, co je vyrobeno z našich prasat,“ řekl Stibal.

Produkce masa v Česku v loňském roce klesla o 0,8 procenta (zdroj: ČT24)

I ministerstvo zemědělství se snaží podpořit chovy. Až do konce ledna mohli farmáři žádat o dotace. Dohromady si mezi sebe rozdělí téměř 170 milionů, takže na jednu prasnici připadne dotace zhruba 1670 korun. „Je potřeba dohnat velký investiční dluh nejenom do technologií, ale také do genetického materiálu,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Klesla výroba i dalších druhů masa. Výroba skopového byla nižší o pět procent a kozího o 4,9 procenta. Absolutně největší pokles byl u koniny, které se vyrobilo o téměř polovinu méně než v roce 2014. Podle zpracovatelů není mezi lidmi zájem.