Televizní vysílání ve vyšší kvalitě odstartuje letos, monopol bude mít po roce 2020

Přechod na nový televizní standard DVB-T2 bude stát české domácnosti do pěti miliard korun. Odhadli to zástupci Českých radiokomunikací (ČRa), které se šířením pozemního televizního signálu zabývají. Poradenská firma Grant Thornton loni přitom tyto náklady odhadla na téměř 21 miliard Kč.

Nový standard DVB-T2, který se nyní testuje, vytlačí svého současného předchůdce DVB-T po roce 2020. Do té doby budou televizní programy souběžně vysílány v obou verzích. Televizní přijímače, které splňují nový standard (spuštěn má být letos v druhém pololetí), jsou již nějaký čas v prodeji.

Domácností se bude týkat obměna 2,5 milionu TV přijímačů a set top boxů. Velká část „nuceného“ nákupu ale bude uskutečněna prostřednictvím přirozené obměny, protože lidé si pořizují nové televize v horizontu pěti až sedmi let.

Kolik zaplatí operátoři a stát

Náklady televizních operátorů a státu by se měly podle propočtů ČRa pohybovat kolem miliardy korun. Z toho dvě třetiny připadnou na výdaje operátorů například na výstavbu a provoz přechodových sítí či přeladění stávajících DVB-T sítí mimo pásmo 700 MHz a podobně. Zbytek budou náklady státu zejména na informační kampaň nebo na zajištění TV příjmu pro sociálně potřebné skupiny.

Pro přechod na nový standard hovoří jak plánované a nevyhnutelné zmenšení rozsahu kmitočtového pásma UHF (470–790 MHz), určeného doposud pro digitální vysílání ve prospěch mobilních sítí, tak zvyšování kvality televizního obrazu a růst počtu televizních programů.

  • DVB-T2 (z anglického Digital Video Broadcasting – Terrestrial) je standard digitálního televizního vysílání přes pozemní vysílače.
  • Televizní stanice jsou shlukovány do tzv. multiplexů. Datový tok je komprimován do licencovaných formátů MPEG-4 či HEVC (umožňuje tzv. UHDTV s vysokým rozlišením).
  • Dne 31. března 2010 byl spuštěn ostrý provoz celosvětově prvního multiplexu DVB-T2 ve Velké Británii. V Srbsku bylo vysílání zahájeno 21. 3. 2012. 
  • Zdroj: Wikipedie