Při změnách v ceně elektřiny prodělají nejmenší domácnosti, které nejvíce šetří

Zdraží elektřina? Jak komu (zdroj: ČT24)

Dům, který si energii vyrábí sám a ze sítě bere, jen když slunce zajde – takový si majitel pořídil, aby ušetřil. Jenže právě takovým lidem může situaci zkomplikovat návrh Energetického regulačního úřadu. Ten chce od příštího roku zvýšit paušály za distribuci elektřiny, zatímco cena skutečně spotřebované energie má klesnout. Podle ekologických organizací na to ale doplatí právě ti nejmenší spotřebitelé, kteří namísto toho, aby ušetřili, budou doplácet. A zároveň zmizí i motivace šetřit.

„Povede to k tomu, že se přestane vyplácet elektřinou šetřit,“ potvrzuje energetický expert, Hnutí DUHA Martin Mikeska. Také podle energetického experta firmy EkoWATT Karla Srdečného zaplatí domácnosti, které mají malou spotřebu, poměrně hodně peněz za stálé platby.

Nejvíc změna dopadne podle ekologů na nejmenší domácnosti a právě ty, co šetří. V tomto konkrétním případě by lidi zaplatili ročně asi o 2 300 korun víc než dosud. Naopak domácnosti s velkou spotřebou by měly uspořit - tady podle nové tarifní struktury dokonce 3 400 korun.

Dva roky to regulační úřad projednával s distributory elektřiny a s největšími spotřebiteli, a nyní chce za šest měsíců po těch malých spotřebitelích, domácnostech, aby mu sdělili názor.
Štěpán Chalupa
předseda Komory obnovitelných zdrojů

Úřad představil návrh minulý týden. Lidé si teď můžou na jeho webu sami propočítat, jak by se jejich faktura změnila. Zatím jich to vyzkoušelo šest tisíc. „Pokud by měla být jakákoliv sociální skupina poškozena, tak ten projekt prostě nespustíme do té doby, než by případné nerovnosti byly odstraněny. V tuto chvíli je to matematický model, který ukazuje, jaké náklady kdo vyvolává svým působením v té síti,“ zdůrazňuje mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ministerstvo průmyslu přípravu nových tarifů sleduje, ale zasahovat do ní kvůli nezávislosti ERÚ nemůže. Změna je ale podle něj nutná. „Je stále více těch, kteří do té sítě dodávají decentralizovaně, a potom samozřejmě provozování té sítě je daleko dražší, než by bylo při poměrně omezeném počtu zdrojů,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Obávám se, že vždy bude někdo poškozen, udělat ideální stav nebude možné. Často se ale zmiňuje energetická chudoba. A myslím si, že nyní je čas, aby s tím ERÚ něco dělal. Například, že by starým lidem, co mají velký jistič a malou spotřebu, vyměnil jističe zadarmo.
Jan Schindler
analytik TZB-info
Schindler: Obávám se, že vždy bude někdo poškozen (zdroj: ČT24)

O tom, jaké budou platby za elektřinu, rozhodne regulátor v polovině roku. Do té doby chce každý měsíc vyhodnocovat připomínky domácností.