Kellnerova O2 loni podstatně zvýšila zisk. Vydělala pět miliard

Společnost O2 loni zvýšila svůj konsolidovaný čistý zisk o 45 procent na 5,1 miliardy korun. Výnosy navzdory celkovému poklesu na evropském telekomunikačním trhu zůstaly na předloňské úrovni 37,4 miliardy korun. Hlavními růstovými oblastmi byly mobilní data, internetová televize O2 TV a podnikání na Slovensku. Představenstvo chce navrhnout dividendu 16 korun na akcii.

Firma po sedmi letech zastavila pokles výnosů. Konsolidovaná data obsahují výsledky dceřiných společností včetně O2 Slovakia. Výsledky za celé období jsou naopak očištěny o hospodaření společnosti CETIN, která se loni v červnu od O2 oddělila.

S rostoucí dostupností vysokorychlostního mobilního internetu a nárůstem zájmu o nové technologie se podle tiskové zprávy zvýšila i poptávka po mobilním internetu, který na konci roku 2015 používalo 1,6 milionu zákazníků, tedy meziročně o 17 procent více. Datový provoz v mobilní síti tak meziročně stoupl o 64 procent, výnosy z mobilních dat o deset procent.

Počet uživatelů televize vzrostl o desetinu

Celkový počet mobilních zákazníků klesl o tři procenta na 4,896 milionu. Smluvní služby využívá 3,2 milionu zákazníků, což je meziroční pokles o dvě procenta. V oblasti předplacených služeb došlo k meziročnímu poklesu o 6,5 procenta. Pevný internet od O2 využívalo ke konci loňského roku 795 tisíc zákazníků, což je téměř stejně, jako koncem roku 2014. Počet uživatelů televize O2 TV se zvýšil o desetinu na 202 tisíc. Výnosy společnosti O2 Slovakia se zvýšily o devět procent a provozní zisk EBITDA o 23 procent.

Majoritním vlastníkem O2 je s téměř 85 procenty investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Firma zahájí zpětný odkup akcií

Výnosy byly podle analytika J&T banky Milana Vaníčka v souladu s očekáváním trhu, zisk byl asi o pět procent vyšší. „O2 v úterý ještě oznámilo, že faktické spuštění zpětného odkupu akcií bude zahájeno 28. ledna. Jen připomínáme, že společnost hodlá odkoupit v první tranši maximálně čtyři procenta kapitálu do dvou let,“ dodal.

Výsledky O2 za poslední loňské čtvrtletí podle Ondřeje Koňáka z Patria Finance pozitivně ovlivnil pokračující pokles provozních nákladů a růst mobilních dat.

„Jako určité zklamání vnímáme návrh dividendy ve výši 16 korun na akcii. Odhady na trhu počítaly ještě před výsledky s dividendou až 17 korun za akcii. Navržená výše dividendy nicméně představuje 105 procent nekonsolidovaného čistého zisku, což je v souladu s cílem společnosti vyplatit 90 až 110 procent nekonsolidovaného čistého zisku akcionářům,“ podotkla analytička skupiny Roklen Lenka Dvořáková.