Spočítejte si na webu nové ceny elektřiny, vyzval úřad. Čeká se hlavně na chalupáře

Jaké budou ceny energií (zdroj: ČT24)

Energetický regulační úřad (ERÚ) chce, aby se k plánovaným novým tarifům elektřiny vyjádřili sami lidé. Spustí proto webové stránky, kde si budou moci zájemci spočítat, jaký dopad pro ně bude změna mít, a zaslat úřadu případné připomínky. S navrhovanou změnou tarifů nesouhlasí ekologové.

Nové tarify, které by podle předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové mohly vydržet deset až 15 let, mají platit od příštího roku. 

Navrhované změny tarifního systému se podle úřadu týkají výhradně takzvaných regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje. Zahrnují například platby za přenos a distribuci. Na takzvanou silovou složku ceny, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nemá mít změna žádný vliv.

Současné tarify, které byly navrženy a zpracovány už před 20 lety, již energetikům nevyhovují.
Alena Vitásková
předsedkyně Energetického regulačního úřadu

Nový tarifní systém by měl podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora lidi motivovat, aby šetřili s velikostí svých jističů. Právě jističe mají na náklady za distribuci hlavní vliv.

„Spotřebitelé s nízkou spotřebou a velkým jističem zaplatí více,“ upozornil analytik. „Chalupáři a chataři budou muset přemýšlet, zda je nutné mít cirkulárku vyžadující jistič 3 x 32 A. A třeba dojdou k závěru, že stačí moderní řetězová pila a poloviční jistič,“ dodal Gavor.

Ti, kteří šetří, budou platit více, ti, kteří spotřebovávají hodně, budou platit méně a ti, co uvažovali, že si postaví pár panelů na střechu domu, tak ti na to můžou zapomenout, nevyplatí se jim to.
Pavel Stehlík
odborník na energetiku

Úřad je připraven udělat změny

Vitásková připomněla, že ERÚ tarify zatím neschválil a na základě připomínek od lidí v nich pravděpodobně ještě udělá změny.

„Vím, že jsme národ chatařů a chalupářů. Nechci nastavit těmto lidem tarif tak, že si nebudou moct plnit svůj po generace zažitý návyk. V této oblasti budeme muset na základě připomínek pravděpodobně tarify ještě upravit,“ uvedla.

Ekologové: Změna motivuje k plýtvání

S navrhovanou změnou tarifů nesouhlasí ekologické organizace. „Na první pohled spravedlivým rozdělením stálých nákladů sítě na všechny včetně domácností dojde paradoxně k motivaci s elektřinou plýtvat, což je proti vyššímu zájmu společnosti s energií šetřit,“ uvedl Štěpán Chalupa z Komory obnovitelných zdrojů.