Příliš malé boty nosí 75 procent předškoláků, může to vést ke zdravotním potížím

Události ČT: Předškoláci nosí moc malé boty, v dospělosti mohou mít zdravotní potíže (zdroj: ČT24)

Fyzioterapeuti i lékaři upozorňují, že by měli rodiče při výběru bot pro děti dávat pozor. Špatná obuv může v dospělosti vést až k problémům s páteří. Příliš malé boty přitom nosí 75 procent předškoláků, mnohdy si na problém ani nestěžují.

Problém je hlavně ve tvaru boty. Délka boty bývá v pořádku, zato v úzké špičce se skrývá hlavní potíž. „Dítě by mělo mít volný pohyb prstů, měla by být dostatečná distance mezi palcem a špičkou boty tak, aby bota nebyla těsná,“ uvedl Vojtěch Havlas z Kliniky dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. LF UK a FN Motol.

Zkouška mezi dětmi

Fyzioterapeutka Štěpánka Hovorková zjišťovala, jaká je situace mezi dětmi v mateřských školkách. Zeptala se zhruba 220 předškoláků. Stížnost na špatnou obuv zazněla jen od dvou. Ostatní boty netlačily. Přesto zjistila, že celkem tři čtvrtiny z nich chodily v příliš malých botách.

Při svém výzkumu pracovala jednoduchou metodou. Nechala děti vytvořit obtisky svých chodidel a pak je porovnávala s obrysy jejich bot. Následné měření pak ukázalo, jak na tom konkrétní dítě je. Problém byl vidět hned, jakmile palec přečuhoval obrys boty. „Bude tam mít zřejmě skrčené prsty,“ zhodnotila.

Dětské boty
Zdroj: ČT24

Nejde jen o nepohodlí, ale i o zdraví

Důležité je, aby byla špička dostatečně široká a nedeformovala předškolákům nohy. Pozitivně hodnotí boty se správně kulatým tvarem špičky. „I když noha ještě povyroste, pořád je tam ještě dost místa na všechny prsty,“ zmínila Hovorková.

Malé boty neznamenají jen nepohodlí, ale i riziko zdravotních obtíží. „Pokud je bota malá, tak kromě rozvoje otlakové deformity, případně vrozených polohových vad v časném věku, může docházet ke špatnému stereotypu chůze,“ uvedl Havlas. Problém se dál může přenášet do postavení pánve, držení těla, postavení páteře a s tím souvisejících problémů v dospělosti.