Ukrajina se napojila na evropský trh, podnikům to přinese i větší konkurenci

Události ČT: Ukrajina má šanci proniknout na nové trhy, pro podniky je to výzva obstát v konkurenci (zdroj: ČT24)

Ukrajina zažívá velkou proměnu ekonomiky. Od prvního ledna se propojila s trhem Evropské unie. Pro zemi je to šance proniknout na nové trhy, ale také výzva obstát v daleko větší konkurenci.

Asociační dohoda mezi Ukrajinou a Evropskou unií odstranila většinu celních a jiných bariér. Pro ukrajinské spotřebitele to rychle přinese větší výběr zboží. Firmy zároveň tvrdí, že by nemělo nastat celkové zvýšení cen.

„U ukrajinských firem bude srovnávání podmínek trvat několik let, takže v cenách se to nepromítne, nebo jen neznatelně,“ zmínil ředitel společnosti Metro Cash & Carry na Ukrajině.

Konkurence bude tlačit na modernizaci a investice

Firmy na Ukrajině se zároveň musí připravit na novou konkurenci. Otevření ukrajinské ekonomiky totiž láká na nový trh řadu polských a dalších evropských firem. Na Ukrajině to vzbuzuje obavy, zda tamní podnikatelé obstojí.

Pro začátek získali ukrajinští vyjednavači pro své podniky hodně dočasných úlev. Konkurence ale bude podle nich tlačit na modernizaci a investice, které země naléhavě potřebuje.

Důkazem je i kyjevská firma StudioPack, kde nedávno investovali do nového italského zařízení. S levnou produkcí hliníkových obalů chtějí rychle pronikat dál do Evropy. „V současnosti dodáváme naše zboží do Německa, Rakouska, Belgie, Polska a pobaltských zemí. Podíl vývozu se u nás měsíčně pohybuje mezi 30-40 procenty,“ uvedla ředitelka Viktoria Burkovská.

Ukrajinský vývoz
Zdroj: ČT24

Z EU se pro Ukrajinu stává největší odbytiště

Pro těžký ukrajinský průmysl i jiné části hospodářství budou změny tvrdší. Realita jim ale nedává moc na výběr. Velká ekonomická krize v Rusku dělá z Evropské unie největší a nejstabilnější odbytiště ukrajinského exportu. „Doufáme, že si nás budou evropské firmy víc všímat,“ řekl ukrajinský vyjednavač ekonomické části asociační dohody s EU Taras Kačka.

Země nicméně pořád balancuje na hranici státního bankrotu, ekonomika je v minusu a závisí na velkých zahraničních půjčkách. Obchod s Evropou i další reformy jí ale mohou letos poprvé odrazit ode dna.