Deloitte: Českou ekonomiku v růstu předběhnou Polsko i Slovensko

Loňský růst českého HDP by měl skončit na 4,7 procenta, letos ekonomika podle odhadu poroste o 2,5 procenta a v letech 2017 až 2021 by měla růst průměrným tempem 2,2 procenta ročně. Uvedl to hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Růst ekonomiky v Česku by měl být podle odhadů Deloitte v následujících letech pomalejší než na Slovensku nebo v Polsku, které se v příštích letech mají držet nad třemi procenty růstu. „S ohledem na silné ekonomické vazby České republiky na eurozónu, která patrně i nadále poroste poměrně pomalým tempem, bude těžké dosahovat výrazně rychlejšího růstu,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Globální HDP
Zdroj: Deloitte/World Bank

Životní úroveň se má zvyšovat

Na druhou stranu by se měla v Česku zvýšit životní úroveň měřená HDP na obyvatele v paritě kupní síly, a to až na 88 procent průměru EU do roku 2021, což by mělo být nejvíce ze zemí v regionu.

Předloni byla životní úroveň v Česku na 83 procentech zemí EU a loni stoupla podle Marka na 86 procenta, kde setrvá i letos. Před Česko by se podle Marka měla do roku 2021 posunout Litva s 91 procenty. Slovenská životní úroveň by měla dosáhnout 84 procent průměru EU, Polsko 77 procent a Maďarsko 72 procent průměru EU.

HDP na obyvatele (přepočteno podle parity kupní síly)
Zdroj: Deloitte/Eurostta

Medián mezd má podle prognózy Deloitte narůst z 22 tisíc korun v loňském roce až na více než dvacet devět tisíc. V přítím roce by inflace mohla podle Deloitte přesáhnout dvě procenta, o což usiluje Česká národní banka. V dalších letech by se růst spotřebitelských cen měl držet mezi jedním a dvěma procenty.

Zároveň ekonom Deloitte upozornil, že česká ekonomika se po dvaceti letech transformace začala přibližovat standardnímu modelu menší otevřené západoevropské ekonomiky. Důvodem je například vývoj platební bilance, která se v roce 2014 poprvé dostala do kladných hodnot a měla by jich dosahovat i v dalších letech.

Spotřebitelské ceny v ČR (meziroční změna)
Zdroj: Deloitte/ČSÚ

Čínská ekonomika má klesat k šesti procentům, indická má zamířit k osmi

Globální ekonomika by měla podle analýzy Deloitte růst v letech 2017 až 2021 průměrně o 3,9 procenta, což je hodnota dlouhodobého průměrného tempa růstu mezi roky 1961 až 2014. Spojené státy by v tomto období měly vykázat průměrný růst o 2,4 procenta a eurozóna o 1,6 procenta.

Roční růst HDP ve vyspělých zemích
Zdroj: Eurostat/Deloitte/národní statistické úřady

Růst čínské ekonomiky by měl zpomalit na průměrných 6,2 procenta. Vývoj ruského HDP by ještě letos měl zůstat v záporných hodnotách, postupně by se ale měl ustálit na 1,5 procenta. Ze zemí BRIC se podle Deloitte nejlépe povede Indii, která by se měla udržet nad sedmi procenty.

Roční růst HDP v zemích BRIC
Zdroj: Deloitte/národní statistické úřady