Německá ekonomika vykázala nejprudší tempo růstu za čtyři roky

Německá ekonomika v loňském roce stoupla o 1,7 procenta. Její růst mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky. Předběžné údaje zveřejnil spolkový statistický úřad. Na největší ekonomice v Evropě je závislá mimo jiné řada českých podniků.

Ohlášené tempo loňského růstu německého hospodářství odpovídá prognóze tamní vlády. Mírně však překonalo očekávání analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters odhadovali růst pouze na stejné úrovni jako o rok dřív.

„Celkově vzato se loni německá ekonomika opět vzepřela řadě negativních faktorů a dosáhla dalšího solidního růstu,“ uvedl analytik společnosti ING Carsten Brzeski. Analytik České spořitelny Jan Jedlička upozornil, že nemůžeme Německo nazývat ekonomickým tygrem, i tak ale „při takto nízkém růstu dokázalo vygenerovat přebytek v systému veřejných financí“. V České republice je situace opačná. „Růst byl na několikaletých maximech, a přesto jsme dosáhli deficitu státního rozpočtu převyšující šedesát miliard,“ dodal.

Důležité jsou spotřebitelské i státní výdaje

Německá ekonomika těží zejména z růstu spotřebitelských a státních výdajů. Ten kompenzuje slabší přínos mezinárodního obchodu, který je důsledkem zpomalování hospodářského růstu v rozvíjejících se zemích.

„Nejdůležitějším motorem růstu byla domácí spotřeba,“ prohlásil šéf statistického úřadu Dieter Sarreither. Úřad rovněž uvedl, že v samotném čtvrtém čtvrtletí ekonomika stoupla asi o 0,25 procenta proti předchozím třem měsícům.

Svaz německého průmyslu (BDI) tento týden předpověděl, že v letošním roce hospodářský růst v Německu zrychlí na téměř dvě procenta. Německou ekonomiku podle BDI podporují nízké ceny ropy, nízké úrokové sazby a slabý kurz eura vůči dolaru. Poslední prognóza německé vlády letos počítá s růstem ekonomiky o 1,8 procenta.

Vydáno pod