Německu z loňska zbylo 327 miliard korun. Část využije na pomoc uprchlíkům

Německu z loňska zbylo 327 miliard korun (zdroj: ČT24)

Německo loni dosáhlo rozpočtového přebytku 12,1 miliardy eur (327 miliard korun), což je dvojnásobek toho, co vláda očekávala, oznámilo podle agentury DPA německé ministerstvo financí. Peníze Berlín využije i na zvládání uprchlické krize.

O mimořádně dobrém finančním hospodaření Německa se díky konjunktuře a vyšším daňovým příjmům spekuluje již od začátku měsíce. Vláda původně očekávala přebytek okolo šesti miliard eur (162 miliard korun).

Vyšší přebytek za rok 2015 bude znamenat, že pro ministra financí Wolfganga Schäubleho bude snazší udržet vyrovnaný rozpočet také v letošním roce navzdory rostoucím nákladům na příliv uprchlíků. Ty by letos podle hospodářského institutu DIW mohly dosáhnout 15 miliard eur (405 miliard korun) a v roce 2017 až 17 miliard eur (459 miliard korun).

Jeden ze způsobů, jak by Německo mohlo využít pozitivní rozpočtovou situaci, je snížení daní. To by mohlo uvolnit další prostředky na to, aby se mohly zvýšit investice a tím pádem zvýšit svojí konkurenceschopnost.
Luboš Mokráš
analytik Fio Banky

V roce 2016 má být rozpočet vyrovnaný

Letos počítá schválený rozpočet s příjmy a výdaji 316,9 miliardy eur (8,6 bilionu korun). Německý rozpočet tak bude třetí rok v řadě vyrovnaný. „Německý rozpočet by měl letos opět skončit v lehkém přebytku, i když porostou výdaje, ať už kvůli uprchlické krizi nebo kvůli plánům na vyšší investice," uvedl hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Německou ekonomiku táhnou vyšší daňové příjmy, spotřeba domácností a rostoucí průmysl. Podle analytika Fio banky Luboše Mokráše by Německo mohlo využít pozitivní rozpočtovou situaci ke snížení daní. Podniky by tak mohly zvýšit investice a tím pádem i konkurenceschopnost.

Neset: Silnější ekonomiky táhnou slabší. Pupeční šňůrou jsme provázáni s Německem (zdroj: ČT24)

Podle Mokráše bude důležité, jestli bude světová ekonomika v pořádku a jestli bude Německo nadále schopné udržovat vysokou exportní výkonnost. Podle ekonoma Vysoké školy obchodní Pavla Neseta budou mít také vliv přetrvávající nízké ceny ropy a otázkou zůstává i nestabilní kurz čínské měny. „Německo očekává nárůst mezd, takže by spotřeba nadále měla zůstat tahounem, samozřejmě i veřejné výdaje,“ dodal Neset.

Vydáno pod