ODS kritizuje záměr Agrární komory zavést předkupní právo při prodeji zemědělské půdy

Práva vlastníků půdy v Česku (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté vystoupili proti záměru Agrární komory ČR, aby vlastníci zemědělské půdy museli při jejím prodeji přednostně nabídnout půdu zemědělcům, kteří na ní hospodaří. ODS to označuje za návrat do 50. let minulého století.

ODS to považuje za porušení listiny základních práv z hlediska svobodného nakládání se svým majetkem. Komora naopak uvádí, že návrh má půdu chránit před jejím výprodejem a spekulativními nákupy.

Agrární komora ČR chce, aby zemědělci měli předkupní právo na pozemky, na kterých hospodaří. Má podle ní jít o jeden z nástrojů, který by zemědělce motivoval k větší péči o půdu a také o nástroj v boji proti suchu. Zemědělci často hospodaří na pronajaté půdě, a nejsou tak zainteresováni na potřebných investicích. Podle dřívějšího vyjádření viceprezidenta komory Václava Hlaváčka má podobný zákon v právním řádu většina států.

Návrh by postihl hlavně rodinné farmy, tvrdí soukromí zemědělci

Podle senátorky za ODS Veroniky Vrecionové by šlo o bezprecedentní zlepšení situace pouze jedné skupiny zemědělců na úkor všech. Cestou, jak zabránit prodejům půdy do zahraničí, je podle ní podpora soukromých zemědělců a toho, aby vlastníci hospodařili na svém majetku.

Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík řekl, že návrh by postihl hlavně rodinné farmy. Poukázal na to, že mezi lety 2003 až 2013 se zvýšila plocha, kterou obhospodařují malé farmy na úkor velkých firem, a to je podle něj hlavní důvod, proč komora s tímto návrhem přišla. Chce tím podle něj zamezit tomu, aby půdu přebíraly rodinné farmy.