Česká ekonomika drží solidní tempo. Firmám přibývá zakázek, stavebnictví posílilo

Česká ekonomika drží solidní tempo (zdroj: ČT24)

Český průmysl v listopadu zrychlil meziroční růst na 5,7 procenta po říjnovém růstu o 3,8 procenta. Meziměsíčně však poklesl, což analytici nečekali. Většina z nich ale zároveň míní, že to neznamená změnu dosud příznivého trendu, ale že se jedná pouze o určitou korekci po silném říjnu, kdy průmyslová produkce zejména v důsledku výroby motorových vozidel vzrostla výrazně nad očekávání. Stavebnictví pak svůj růst opět obnovilo, i když zatím jen minimálně.

K celkovému meziročnímu růstu průmyslu v listopadu opět přispěla hlavně auta. Klesla naopak výroba chemických látek a také elektřiny. Právě odstávky v energetice vedly zřejmě k značné rozkolísanosti výkonnosti průmyslu v posledních měsících, soudí analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Podle něho je výsledek za listopad zklamáním. „Meziměsíčně jsme čekali drobný nárůst,“ dodal.

Ve srovnání s předchozím měsícem byla totiž  průmyslová výroba po vyloučení sezonních vlivů nižší o 1,2 procenta.  Analytik Generali Investments Radomír Jáč situaci v průmyslu ale nehodnotí nijak negativně. Data za listopad totiž zároveň hlásí růst nových průmyslových objednávek, především těch ze zahraničí.

Rostoucí objednávky znamenají, že tuzemští průmysloví výrobci budou mít dostatek práce i v dalších měsících. Výhled aktivity v českém průmyslu tak zůstává příznivý a obdobný signál ostatně přichází z průzkumů podnikatelského sentimentu, podotkl Jáč. „Z hlediska průmyslové dynamiky jsme na tom velmi dobře. Z hlediska podílu na celkovém HDP u nás průmysl zastává větší procento, je to okolo jedné třetiny. V jiných zemích, rozvinutějších, je to kolem osmnácti procent. Průměr v zemích Evropské unie je 15,1 procenta,“ uvedl ekonom Moody's Analytics Martin Janíčko.

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 7,2 procenta. Výrazněji rostla u zakázek ze zahraničí, a to o 10,5 procenta. Listopadové tržby průmyslových podniků se zvýšily o 1,7 procenta.

Není to špatný výsledek. Potvrdil, že průmyslu se dařilo celý rok. Na druhou stranu, když se podíváme na očištěná čísla, nejsou nijak oslnivá.
Filip Fyrbach
analytik GE Money Bank
  • Automobilový průmysl v listopadu meziročně vzrostl o 17,4 procenta. Vedle něj k růstu průmyslu přispěla také výroba gumy, plastu a kovových konstrukcí.
  • Naopak výroba v chemickém průmyslu se snížila o 15,9 procenta a v energetice o 3,7 procenta.
  • Nedařilo se ani výrobě základních kovů, hutnímu zpracování kovů a slévárenství.

Zahraniční obchod skončil v listopadu přebytkem 14,3 miliardy korun, meziročně byl o čtyři miliardy korun vyšší. V číslech se příznivě projevil růst obchodu s dopravními prostředky či nižší schodek obchodu s minerálními palivy v důsledku propadu cen ropy. Listopadový zahraniční obchod si  tak podle analytiků udržel relativně příznivou dynamiku z října. „V kumulativním vyjádření od začátku roku dosahuje přebytek zahraničního obchodu, stejně jako v předchozím roce 150 miliard korun,“ dodává ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Vývoz tuzemských firem v národním pojetí stoupl meziročně o 8,1 procenta na 297,3 miliardy, dovoz se zvýšil o 6,9 procenta na 283 miliard korun.

Stavebnictví se v listopadu vrátilo k růstu

Stavební produkce v Česku loni v listopadu meziročně stoupla o 1,5 procenta. Po říjnovém poklesu o 1,3 procenta se tak vrátila k růstu z předchozích měsíců. „Říjnový propad byl jen dočasný. Stavební produkce v listopadu 2015 vzrostla meziročně o 1,5 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů činí však růst jen 0,2 procenta. Takže žádná sláva. Problémy přináší pozemní stavitelství. Tady poklesla výroba o 4,6 procenta,“ okomentoval výsledky hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Dobře si naopak vedou zejména inženýrské stavby. Přibylo ale i zahájených bytů a více jich bylo i dokončeno. „Počet vydaných stavebních povolení se v listopadu meziročně zvýšil o 5,7 procenta. To je dobrý signál do budoucna. V roce 2016 stavebnictví poroste,“ dodal Pikora.

Nicméně tento růst pravděpodobně letos zpomalí. Jak připomíná ekonom Komerční banky Viktor Zeisel, tento roku už nebude tak silný příliv financí z fondů EU, což se promítne zejména do snížené aktivity v inženýrském stavitelství.