Daňové úniky? Čechům stále chybí důvěra ve stát, říká ekonomka

Vančurová: Nechce se mi věřit, že čtvrtina drobných podnikatelů je pod životním minimem (zdroj: ČT24)

Zavedení elektronické evidence tržeb by otestovalo, jak velkou mají Češi důvěru ve svůj stát. Navíc by přineslo podrobnější údaje o drobných podnikatelích. Stále totiž nevíme, kolik tito živnostníci skutečně vydělávají. Řada z nich v daňových přiznáních uvádí, že žije pod úrovní životního minima, říká vedoucí Katedry veřejných financí na VŠE profesorka Alena Vančurová.

Pro výběr daní je důležité, aby lidé věřili státu, že s penězi správně naloží. Vedle toho je ale zásadní i to, jak společnost vnímá jedince, který se placení daní vyhýbá, řekla ekonomka Vančurová ve Studiu 6 na ČT24. A právě důvěra ve stát podle ní Čechům stále chybí.

„Takové to ztotožnění, že stát jsme my – když to nezaplatím já, tak to za mě musí dát někdo jiný – to Čechům chybí historicky už od Rakouska-Uherska,“ uvedla Alena Vančurová s tím, že se to nezmění ze dne na den, ale po generacích.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ve sněmovně je nyní ve třetím čtení zákon o elektronické evidenci tržeb, od kterého si vládní koalice slibuje právě výrazné omezení daňových úniků. V případě úspěšného zavedení EET se musí zapojit obě strany – ten, kdo prodává, ale i ten, kdo kupuje, říká ekonomka. Pokud si ale zákazníci nebudou brát účtenky, což jim zákon umožňuje, nebude mít evidence takový výsledek, jaký si politici slibují.

Přesto její zavedení určitý efekt přinese, dodává Vančurová. „Přinese větší přehled a hlavně data. Protože o sektoru drobného podnikání nemáme relevantní data počínaje statistikou. Neumíme si představit, kolik si tyhle osoby vydělávají. Po analýze daňových přiznání za rok 2012 jsme zjistili, že z podnikatelů, kteří se tím živí, je skoro čtvrtina pod úrovní životního minima. To se mi moc nechce věřit,“ říká ekonomka.

Skončí malí podnikatelé?

Řada menších podnikatelů ale tvrdí, že pro ně může být zavedení elektronické evidence tržeb likvidační. Profesorka Vančurová souhlasí s tím, že jim to nějaké potíže přinese, ale prohlášení o likvidaci podle ní nejsou na místě. „Myslím si, že argument – když mě zdaníte, přestanu podnikat – nepatří do moderní společnosti,“ dodává.

Pravdou ale zůstává, že administrativní zátěž se zavedením EET podnikatelům vzroste. Vančurová je proto přesvědčená, že v tomto ohledu by jim měl stát pomoci – například tím, že by předvyplnil daňová přiznání.