Lidé si v novém roce připlatí za vodu, teplo nebo i technickou kontrolu aut

Co v novém roce podraží (zdroj: ČT24)

V novém roce si lidé připlatí, mimo jiné i kvůli zvyšování spotřební daně, ale také kvůli novým nařízením - zdraží třeba technická kontrola automobilů. Víc bude stát voda a některé domácnosti zaplatí víc i za teplo.

Tři až čtyři koruny si od prvního ledna připlatí kuřáci za krabičku cigaret. Poslanci totiž schválili postupné zvyšování spotřební daně v dalších třech letech. Stejně tak tedy zdraží krabička i v následujících dvou letech. A to samé se týká mimo jiné i doutníků a tabáku samotného. „Evropská unie vlastně stanoví, že minimální daň je 90 euro na tisíc cigaret, a to jsme měnili z hlediska toho, že oslabila koruna,“ konstatuje ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Až třetina obyvatel bytů od Nového roku pravděpodobně zaplatí víc i za teplo. Mění se totiž způsob jeho rozúčtování. Náklady tak porostou hlavně těm, kteří jsou zvyklí celou zimu topit víc. Připlatí si ale i ti, kteří topí podprůměrně a vytápí svůj byt těmi okolními. „Bude spravedlivější pro majitele bytu, kteří se chovají tak nějak normálně. To znamená, že topí, nepřetápí byt, ale ani nešetří tak, že vypnou úplně všechny radiátory,“ vysvětluje předseda Svazu družstev Jiří Bárta.

Havlíček: Nové odvody ve výši desítek korun měsíčně nejsou zásadní (zdroj: ČT24)

Až o pětinu letos podraží některé pozemky. Změnila se totiž definice stavební parcely. Až do konce roku za určitých okolností stačilo, aby inženýrské sítě končily kdekoliv před hranicí pozemku a ten pak byl osvobozený od DPH. A právě o tuto daň se teď cena zvýší. V Praze to může být v praxi třeba i milion navíc. „Hlavně v druhé polovině roku jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po koupi stavebních pozemků, kdy lidi byli hlavně díky médiím informovaní a chtěli koupi realizovat ještě do konce roku,“ říká makléř Martin Tesárek.

Na odvodech budou platit víc hlavně podnikatelé. Zvyšuje se minimální záloha důchodového pojištění - z 1943 korun na 1972. A poroste i minimální zdravotní pojištění, a to o 26 korun. Celkem tak podnikatelé s minimálními odvody pojistného zaplatí o 55 korun víc.

Vydáno pod